Delnice: Ko so slabi rezultati dobri za vlagatelje

Nazadnje ste zapisali, kateri sektorji najbolj rastejo med ciklom zniževanja obrestnih mer Federal Reserve. Ste prepričani, da bo temu tudi tokrat tako?
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Na kratko povedano, nisem prepričan, da bomo tudi tokrat priča ponovitvi scenarija iz preteklosti. »Kupite vse, kar lahko!« bi lahko rekli, da se glasi sporočilo Federal Reserve (Fed) in Evropske Centralne banke oz. da so ga tako razumeli vlagatelji, saj se borzni indeksi znova gibljejo okoli rekordnih ravni. Istočasno se zahtevane donosnosti dolgoročnih obveznosti nižajo do najnižjih ravni v letošnjem letu. To ne pomeni, da »zdravilo« učinkuje. Pomeni le to, da lajša bolečine vlagateljem, ki smo postali »zasvojeni z zdravilom«, ki so nam ga predstavili že pred desetimi leti. Zrasle so tudi cene plemenitih kovin, kar pomeni, da so vlagatelji prepričani, da bo Fed dejansko znižal ključno obrestno mero in znova poskusil z napihovanjem vrednotenj vrednostnih papirjev prestaviti normalizacijo razmer.

Da bi laže ponazoril logiko trgov, ki je zaradi vsega dogajanja postala realnost, lahko povem, da si vlagatelji sedaj želijo slabe gospodarske podatke vse do naslednjega zasedanja Fed (julij 2019), s čimer bi znižanje obrestnih mer postalo zagotovljeno. 
Kratkoročna slika je morda res pozitivna, dolgoročna pa vsekakor nejasna. Foto Reuters
Kratkoročna slika je morda res pozitivna, dolgoročna pa vsekakor nejasna. Foto Reuters
  Smiselno bi bilo, da bi si želeli dobre gospodarske in korporativne kazalce, ki bi upravičili rekordna vrednotenja, katerim smo na trgih priča. Nižanje obrestnih mer enostavno pomeni napihovanje današnjih vrednotenj na račun nižjih vrednotenj v prihodnje, kar se tudi že odraža v pričakovanih prihodkih ameriških korporacij.

Slabe novice so morda res postale dobre novice, če se osredotočimo na kratkoročne napovedi. Pričakujem pa, da slabe novice ne bodo dobre dlje časa, saj bodo vlagatelji sprevideli, da nižanje obrestnih mer nima takega vpliva na gospodarstvo ali dobičke podjetij, kot ga je ukrep imel pred desetimi leti.

Laično povedano, ukrep ne bo imel nikakršnega učinka na več kot polovico prebivalstva ZDA; ne bo pomenil višjih plač za okoli 90 odstotkov zaposlenih v ZDA; ne bo zagnal proizvodnega sektorja in tudi ne bo plačal pologa, ki ga mlade družine potrebujejo za hipotekarno posojilo. Ukrep pa bo spodbudil potrošnike in podjetja, da se še bolj zadolžijo in špekulirajo v okolju, ki bi ga lahko sedaj že označili za tveganega. Kratkoročna slika je morda res pozitivna, dolgoročna pa vsekakor nejasna.

Več iz rubrike

Komentarji: