Če odgovorite na TO vprašanje, imate uspeh v žepu

Stavimo, da ne znate odgovoriti na vprašanji »kdo ste« in »kaj želite«. Večina pač ne pozna odgovora.
Fotografija: Kdo sem? Kaj želim? Kam plujem? To so vprašanja, na katera na razgovoru za službo ne zna odgovoriti več kot 95 odstotkov ljudi.FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kdo sem? Kaj želim? Kam plujem? To so vprašanja, na katera na razgovoru za službo ne zna odgovoriti več kot 95 odstotkov ljudi.FOTO: Shutterstock

Na prvi pogled gre za trivialni vprašanji, sila preprosti vprašanji, a raziskave so dokazale, da na ti dve vprašanji na razgovoru za službo ne zna odgovoriti več kot 95 odstotkov ljudi.

Na ostala vprašanja, predvsem tista povezana s področjem dela, pa znajo odgovoriti zelo dobro. Je to problem?

Da, je. Ti dve vprašanji namreč odkrivata zavedanje posameznika o njegovem poslanstvu in o smislu, ki ga čuti v življenju.

In to je ključno tako zanj osebno kot denimo za delodajalce, saj če v službo vzamejo človeka, ki pozna svoj smisel, svoje poslanstvo, potem v resnici v službo vzamejo visoko motiviranega človeka.

V nasprotnem primeru pa človeka, ki bo zaradi občutenja nesmiselnosti slabše motiviran in s tem tudi manj produktiven.

image_alt
Lehman Brothers kripto skupnosti. Grozi spirala bankrotov?

Torej, vrnimo se na začetek. Kdo ste in kaj želite, sta za vsa področja življenja ključni in celo odločujoči vprašanji za kakovost bivanja.

Kdor želi najti veliki smisel življenja, išče odgovore na vprašanja kot so zakaj smo sploh na svetu, kdo sem, kam grem ipd. Doslej so kulture v zgodovini človeštva na to odgovarjale z miti.

Mali smisel življenja

A za bogato življenje posameznika so bolj kot miti pomembni odgovori na vprašanja, ki nam pomagajo najti naš »mali smisel življenja«.

Tu gre za naše cilje, ambicije, misijo. O tem je že pred več kot 2000 leti govoril filozof Seneka, ko je dejal, da »vse, kar narediš, naj bo usmerjeno v cilj, ki ga moraš imeti vselej pred očmi.

Seveda je povsem jasno, da ni nobenega zagotovila, da bomo ta cilj osvojili, a kdor ga nima, ga zagotovo in 100-odstotno ne bo dosegel. Prvi pa ima vsaj možnosti.

Življenjski cilji so torej priporočljivi. Osrednja gostja dogodka v organizaciji Beep Inštituta, prva Slovenka, ki je objadrala svet, Milanka Lange Lipovec, je dejala, da je že v zgodnji odrasli dobi, ko so ji življenje barvale poroka, resna služba in rojstvo otrok, čutila in vsem govorila, da bo pri 50ih letih njeno življenje doživelo popoln preobrat.

V njej je vel avanturistični duh in čutila je, da ga bo slej ko prej morala spustiti na plano. In res, pri 48 letih je s skoraj popolnim neznancem, v katerega se je nesmrtno zaljubila, podala z jadrnico okoli sveta. In kljub temu, da prej še nikdar ni stala na jadrnici.

Kot je dejala, je v povsem neznanem svetu našla mir, veselje, smisel življenja. Predvsem pa je končno našla odgovor na vprašanji "kdo sem" in "kaj želim". V branje vam priporočamo vse njene knjige, ki jih je napisala na poti okoli sveta. vse imajo naslov Morje in ljubezen.

Enako kot Milanka Lange Lipovec tudi avtor knjige z naslovom Umetnost dobrega življenja Rolf Dobelli pravi, da »cilji olajšajo naša odločanja«.

In res, če vemo, da je življenje sestavljeno iz neštetih razcepov, se je mnogo lažje odločiti za smer, če imamo zastavljene cilje.

A pozor. Nobelovec Daniel Kahneman je ob neki priložnosti vendarle posvaril vse ljudi, ki si zastavljajo cilje. »Recept za razočaranost v odraslih letih je zastavljanje ciljev, ki so še posebno težko dosegljivi«. In je imel prav.

Bodite torej pozorni na uresničljivost svojih ciljev, a si nikdar ne pustite vzeti čudovite poti, ki vas vodi do dobrega življenja. Točno takšnega kot si ga želite Vi sami.

image_alt
PODCAST s Petro: »Mrtvi ljudje ne kupujejo avtomobilov«

Več iz rubrike