Čas zase je pot k modrosti

V zadnjem stoletju smo se močno odmaknili od stika samih s seboj do pretiranega stika samo z zunanjim svetom, zaradi česar pride do napetosti, anksioznosti, nemira in celo agresije.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Če želimo v tem kaotičnem, spreminjajočem svetu polnem zunanjih dražljajev ohraniti ravnovesje uma in telesa, notranji mir in zdravje, moramo zopet vzpostaviti stik s svojo pravo naravo, zavestjo, notranjim bitjem, našo psiho, dušo in intuicijo.
 

Čas zase: zakaj je tako pomembno, da si ga vzamemo in kaj sploh to pomeni?

 
To je čas, ki si ga vzamemo za namerno osredotočanje svoje pozornosti na svoj notranji svet psihičnih, subjektivnih izkušenj, ki pa temeljijo na naših vrednotah.
 
To je lahko minuta na dan, deset ali pa ves dan.


Vse kar se dogaja v družinskem krogu, pri delu in celo na spletu v družabnih medijih preusmerja našo pozornost na zunanji svet. In tako lahko minevajo ure in dnevi, ne da bi si vzeli čas zase in se osredotočili na svoje notranje življenje, na življenje lastne psihe in se na ta način sproti uglaševali na ritem življenja.
 

Z osredotočeno prisotnostjo se zaščitimo pred stresom

 
Ko si redno jemljemo čas zase, krepimo krogotoke lastnega notranjega pogleda, ki povezujejo vse plasti možganov in tako okrepimo življensko moč in se umirimo.
 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Čas zase si lahko vzamemo tako, da razvijamo osredotočeno zavedanje; psiho urimo tako, da je za nas pomemben trenutek in smo sposobni pozabiti na pričakovanja - namesto da se ukvarjamo s tem kaj od življenja pričakujemo, raje življenje spremljamo takšno kakršno pač je.
 
S prisotnostjo se tudi bolje zavedamo lastnih čustev in jih nadziramo, tako da delujejo nam v prid, namesto da nam škodujejo. Hkrati okrepimo tudi sposobnost osredotočanja pozornosti na učenje, delo ali reševanje nekega izziva namesto da od njega bežimo.
 
V življenju najdemo smisel ter izpolnitev. Nekateri temu rečejo sreča. Gre za življenje polno smisla, sočutja, namena ter notranjega miru.
 
Preprosto povedano, čas zase je pot k modrosti.


 
 
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: