Adijo, dolgčas. Živel, mundial!

Svet se bo (spet) dobesedno ustavil. Ne le da bo prav danes nekdo (morda) končno zadel rekordni dobitek v igri Eurojackpot v vrednosti devetdeset milijonov evrov in prav gotovo (če verjamete v klasične ideje igralcev na srečo) najprej naredil strateški načrt, kako bo večino dobitka razdelil v dobrodelne namene za lačne in revne, preostanek pa podaril prijateljem, ampak zdaj se v resnici začenja zares.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Danes se bosta po včerajšnjem odprtju nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji pomerili dve nogometni velesili. Španija in Portugalska. Kdo bo zmagovalec, se ne ve, čeprav so stavnice živahne kot že dolgo ne. Nogomet je za igralce na stavah od vseh športnih panog najzanimivejši, saj se tam vrti daleč največ denarja. A tisti, ki stavijo, so male ribice. Ti dobijo najmanjši kos pogače, če sploh kaj dobijo na tej poti zabave ali pa tudi omame in bega, ki jih hitro lahko popelje naravnost v nedrje najhujše groze. Bankrota. Za edicije, kakršna je Svet kapitala, so bolj kot stavnice zanimive večje zgodbe. Kot zapiše Jan Bratanič, v času mundiala pridejo v ospredje človeške civilizacije športne zgodbe, a v ozadju se še hitreje kot virtuozne in hitre poteze naših najljubših nogometašev vrtijo velikanske številke. Nogomet je posel in je velik igralec v globalni ekonomiji. Minili so časi, ko smo nogomet razlagali le kot najbolj pomembno nepomembno stvar. Nogometni klubi so milijonarji, Fifa milijarderka (samo letos bo ustvarila več kot štiri milijarde dolarjev prihodkov), nogometaši prave zvezde, ki si jih za milijonske vsote podajajo klubi, sponzorji, reprezentance ...

Torej, spoštovani bralci, Panem et circenses! vam kličemo iz redakcije Sveta kapitala in vam privoščimo obilo užitka v času, ko pomembne naloge niso več tako pomembne, nadrejeni postanejo tolerantnejši do svojih zaposlenih, če si le-ti z njimi delijo nogometno zanesenjaštvo, žene prijaznejše, če možje zamudijo domov ... v času mundiala še vojne in podnebne spremembe malo počakajo.

Več iz rubrike