1, 2, 3 ... go*! Vesolje!

Kdor se hoče dvigniti nad druge, ogrozi samega sebe. Tako je v knjigi Življenje o učinkih ega zapisal kitarist skupine The Rolling Stones Keith Richards. Napihnjen ego ni zelo težaven le v glasbenih skupinah, v katerih se morajo člani odločati o vsem, ampak tudi v politiki. In prav na tem področju sta v preteklih dneh trčila dva velikanska ega. Donald Trump in Recep Tayyip Erdoğan.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Do kod bo segla verižna reakcija njunega diplomatskega (ego) spora, niti ni vprašanje za milijon dolarjev, saj je že zdaj kristalno jasno, da ima njun ples po tankem ledu lahko globalne razsežnosti. Namreč, če je še pred kratkim celotna diplomatska igra med Trumpom in Erdoğanom kazala le simbolične obrise, pogled na borzno dinamiko zadnjih nekaj dni razkriva, da se je diplomatski spor prelil v resno finančno krizo.


Kombinacija je idealna. Turški predsednik pri reševanju zagate, ki Turčijo lahko pahne v recesijo, vodi povsem zgrešeno politiko. Tuji investitorji mu ne verjamejo več. Tuji kapital beži, analiza ene najvplivnejših ameriških investicijskih bank Goldman Sachs z analizo turškega bančnega sistema pa potiska turško liro na rekordno nizke ravni.

 To je začetek prave igre velikih! Tistih, ki se za posledice svojih dejanj ne zmenijo, saj se že pripravljajo na vzlet.

Retorika velikega Turka je netaktna in z izrazi, kot so »upanje na zdravo pamet, nekdanji prijatelj nam je zaril nož v hrbet«, zveni, kot da mu ni popolnoma jasno (ali pa povsem ignorira), da mu nasproti stoji težkokategorni sogovornik, ki ne poseduje le velikanskega ega, ampak tudi slo po sladkem maščevanju. Analitiki v uglednem angleškem časniku The Economist se upravičeno sprašujejo »Kako nizko še lahko gre?«, pri čemer ne mislijo le na vrednost turške lire, ampak tudi raven mednarodnih odnosov.


Erdoğan se bo iz godlje težko izvlekel s propagandnimi sporočili o Turčiji kot braniku begunskega vala, Trump pa komaj čaka, da Erdoğanu spodleti. Čeprav Turčija ni eden večjih svetovnih plejerjev, se Trump zaveda, da bi kljub temu ob današnji povezanosti globalnih trgov le en trg v gospodarski krizi lahko sesul dobršen del finančnega okolja in s tem zamajal evropsko gospodarstvo. Kaj lepšega za Trumpa in navsezadnje tudi za Kitajsko (morda tudi Rusijo)! To je le začetek prave igre velikih! Tistih, ki se za posledice svojih dejanj ne zmenijo, saj se že pripravljajo na vzlet, pri katerem zanje obstaja le še eno vprašanje. Vprašanje časa, kdaj bodo zapustili Zemljo … Pa bodo zmagovalci te igre? Začnite uvodnik brati znova ...


*angleški prevod: »go« = pojdi

Več iz rubrike

Komentarji: