Karierno vprašanje: Želim si zamenjati kariero, a kar odlašam. Hočem se prepričati, da delam prav, a ne vem, kako.

Sliši se preprosto, le kaj nas ovira, da tega ne naredimo že jutri? Strah pred neznanim, pred neuspehom; kaj bo, če zapravimo finančno varnost? Z dvomi ni nič narobe, so znak odgovornega pristopa k načrtovanju življenja.
Fotografija: razpotje
Odpri galerijo
razpotje

Svet se pospešeno spreminja in vse bolj je v naši zavesti spoznanje, da bomo v prihodnosti vsaj nekajkrat zamenjali kariero. V to nas bodo prisilile ekonomske, ekološke spremembe, tehnološki razvoj, globalizacija, staranje prebivalstva. Kariere namreč že dolgo ne pojmujemo več kot  napredovanja na nekem področju, temveč kot zaporedje življenjskih obdobij, ki zajemajo poklicno in osebno življenje.

Vendar se tokrat ne bomo ukvarjali s spremembami, ki se pričnejo v zunanjem svetu, temveč se osredotočamo na premike, ki so plod naše notranje motivacije in novih ali ponovno prebujenih interesov. Ni malo zgodb, v katerih srečamo zadovoljne posameznike, ki so svoje varno a rutinsko delo zamenjali s kreativno dejavnostjo, delom na kmetiji, turističnimi popotovanji, pisanjem za splet … Iz pisarne v svet, naravo, delavnico ali atelje, iz tehnične dejavnosti v predavalnico … Gre za poklic, v katerem ponovno najdemo veselje do dela, čas mine mimogrede, počutimo se izpolnjeni in, kar je ključnega pomena, prinaša tudi denar.

Sliši se preprosto, le kaj nas ovira, da tega ne naredimo že jutri? Strah pred neznanim, pred neuspehom; kaj bo, če zapravimo finančno varnost? Z dvomi ni nič narobe, so znak odgovornega pristopa k načrtovanju življenja. Proces odločanja in prehod v novo poglavje kariere zahteva veliko razmišljanja, nabiranja informacij in pridobivanja znanja.

Barbara Gogala Foto osebni arhiv
Barbara Gogala Foto osebni arhiv


Gre za proces raziskovanja, ki zahteva svoj čas, a je vredno poskusiti. Pri tem vseeno ostanimo na realnih tleh, v nekatere poklice prehod pač ni mogoč. Bodisi, da gre za regulirane poklice, ki za opravljanje zahtevajo določeno, praviloma univerzitetno izobrazbo ali za poklice, kjer je potrebna ozka specializacija, ki jo pridobimo le z dolgoletnimi izkušnjami.
 

Prvi koraki


Prvi korak je odgovor na vprašanje, kaj si zares želimo? Ali gre za pristno željo po opravljanju novega poklica, ali le za beg iz trenutne situacije? Kako si predstavljamo svojo kariero čez pet let? Kaj pravzaprav zahteva opravljanje želenega poklica? Katera znanja že imamo? Je novo znanje dosegljivo? Težko je pričakovati spremembo kariere brez izobraževanja. Raziščimo možnosti  izobraževanja. Kaj ponujajo spletni tečaji? Koliko časa bomo potrebovali za pridobivanje znanj? Je mogoče pridobiti Nacionalno poklicno kvalifikacijo? Na spletni strani Nacionalna poklicna kvalifikacija so izčrpne informacije o poklicnih standardih.

Kje in kako se lahko preizkusimo v novi dejavnosti? Preizkusimo, kako je želeno delo opravljati osem ur dnevno. Nas hobi še vedno tako veseli, če postane vsakodnevno opravilo?



Vzporedno z odgovori na zastavljena vprašanja preverjamo možnosti zaposlitve, oziroma konkurenčnost na trgu, če sprememba pomeni tudi prehod v podjetništvo. Pri iskanju zaposlitve razmislimo, katere veščine so prenosljive iz dejavnosti, ki jo opravljamo zdaj, kaj lahko izpostavimo kot naše prednosti v primerjavi z bolj izkušeno konkurenco. Notranje veselje je vsekakor ena od njih.

Pot v podjetniške vode se zdi še malo bolj tvegana, zato je prav, da poiščemo strokovno svetovanje za dober poslovni načrt, da predvidimo tudi možnost prodaje izdelkov ali storitev, način trženja, promocije, ipd. Začnimo z osnovnimi informacijami, ki so dostopne na SPOT točki (Slovenska poslovna točka e-vem). Poiščimo možnosti za postopno testiranje trga še v času, ko smo zaposleni, na primer kot osebno dopolnilno delo ali kot t. i. popoldanski s. p.

Sprememba kariere v dejavnost, ki uresničuje notranji interes, je torej mogoča. Vendar je v prehod treba vložiti čas in delo. Začnemo lahko takoj in se odločimo, da bomo svojemu cilju vsak dan ali vsak teden namenili nekaj časa.

Več iz rubrike