Elon Musk: Naj si sodelavca izberejo zaposleni

Elon Musk si zelo prizadeva, da bi v zaposlitvenem postopku izbral kar najbolj primernega kandidata. Pri tem vedno upošteva zlato pravilo.
Fotografija: Ena izmed Muskovih misli se glasi: »Vsi smo na isti ladji. Nase vedno glej kot na nekoga, ki naj bi delal v dobro celega podjetja, ne zgolj za en oddelek.« FOTO: Brendan Smialowski / AFP
Odpri galerijo
Ena izmed Muskovih misli se glasi: »Vsi smo na isti ladji. Nase vedno glej kot na nekoga, ki naj bi delal v dobro celega podjetja, ne zgolj za en oddelek.« FOTO: Brendan Smialowski / AFP

Svetovno znan tehnološki genij in multimiljarder Elon Musk pri izbiri novega zaposlenega vedno sledi točno določenim praksam, ki mu omogočajo izbiro kandidata, ki bo v največji meri pripomogel k uspešnemu delovanju podjetja.

Kot navaja spletni portal Ladders, je Musk prepričan, da je ključnega pomena to, da so kandidatom v zaposlitvenem postopku postavljena prava vprašanja. Med drugim naj bi delodajalec potencialnega zaposlenega vprašal, kaj ga veseli oziroma kaj rad počne v prostem času. Tako bo lahko izvedel več o njem ter o tem, če bi se tak kandidat lahko dobro znašel v novem delovnem okolju.


Odprta komunikacija v podjetju je ključnega pomena


Elon Musk. FOTO: REUTERS/Aly Song
Elon Musk. FOTO: REUTERS/Aly Song
Ena izmed Muskovih misli se glasi: »Vsi smo na isti ladji. Nase vedno glej kot na nekoga, ki naj bi delal v dobro celega podjetja, ne zgolj za en oddelek.«

S tem je želel eden najuspešnejših podjetnikov povedati, da bo podjetje uspešno delovalo, če si bodo za to prizadevali vsi zaposleni; če bodo vsi gledali na skupno dobro in ne zgolj na področje, ki je v njihovi pristojnosti. To pa pomeni medsebojno pomoč in sodelovanje med različnimi oddelki ter deljenje informacij znotraj celotnega podjetja.


Pripeljite zaposlene na zaposlitveni razgovor


To, da kot delodajalec na zaposlitveni razgovor pripeljete nekatere od obstoječih zaposlenih, se lahko izkaže kot dobra odločitev iz več razlogov. Prvi je ta, da so zaposleni tisti, ki so seznanjeni s kulturo in cilji podjetja. Ker so med seboj že stkali odnose, bodo lahko dobro presodili, kateri izmed kandidatov bi se lahko najbolje vnesel v novo delovno okolje. Poleg tega bodo zaposleni zelo cenili vaše povabilo na zaposlitveni razgovor. S tem jim boste dali vedeti, da jih cenite in zaupate njihovi presoji. Prav tako bo to tudi lepa dobrodošlica potencialnim zaposlenim.


Če v obstoječi situaciji ne morate izvesti intervjuja v živo, povabite na virtualni razgovor tudi nekaj zaposlenih, ki jim najbolj zaupate. Po zaključku razgovorov s kandidati se pomenite z zaposlenimi in jih vprašajte, kateri izmed njih se jim zdi najprimernejši, predlaga Musk.


Dobri odnosi med zaposlenimi – uspešnejše delovanje podjetja


Kot navaja Ladders, Elon Musk dodaja še: »Vsak, ki je zaposlen v podjetju Tesla lahko v vsakem trenutku naveže stik s komerkoli od sodelavcev, če je to najhitrejša pot, da se razreši določen problem.«

Le če bo v podjetju vladala odprta komunikacija, bo to lahko kar najbolj uspešno delovalo na dolgi rok. Tako bo prišlo do več interakcij med posameznimi oddelki in težave bodo razrešene v najkrajšem možnem času. To pa je tudi razlog, zakaj je pomembno, da se nova oseba kar najbolje vkomponira v obstoječe delovno okolje.
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike