55 odstotkov Slovencev: Najpomembnejša vloga ženske je skrb za dom in družino

Več kot polovica (55 odstotkov) ljudi v Sloveniji meni, da je najpomembnejša vloga ženske skrb za dom in družino. S takšnim večinskim prepričanjem se uvrščamo v zgornjo polovico članic EU, v družbo vzhodnoevropskih držav. Po dostopnih podatkih ženske pri nas zasedajo približno vsako peto vodstveno mesto, kar je prav tako pod povprečjem EU. Dve med njimi sta Denise Kramljak, direktorica slovenjgraškega Nieros Metala, in Sabina Sobočan, direktorica lendavskega Varisa.
Fotografija: FOTO Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO Shutterstock

Obe sogovornici sta najprej poudarili, da vodita podjetji, ki delujeta v moški panogi. V Nierosu izdelujejo stroje in opremo iz nerjavečega jekla, predvsem za živilsko industrijo, Varis pa gotove kopalnice. Največji izziv vsake poslovne ženske na vodstvenem položaju je, da se mora bolj dokazovati kot moški, se strinjata obe sogovornici. »Ker delam v gradbeništvu, ki velja za moško področje, se moram še toliko bolj,« je poudarila Sabina Sobočan. Kot ugotavlja, mora večina poslovnih žensk na podobnem položaju pokazati več poguma, znanja in drznosti. »A ko enkrat dokažeš, da znaš, te začnejo upoštevati. Ženske v podjetništvu nimamo le večjih izzivov, imamo tudi nekaj prednosti. Največja prednost pripadnic nežnejšega spola na vodstvenih položajih je, da imamo več empatije. Danes je namreč veliko poudarka na tem, da je treba zaposlene razumeti, a še vedno moramo ostati trdni in odločni,« je povedala.

Sabina Sobočan FOTO: osebni arhiv
Sabina Sobočan FOTO: osebni arhiv

Zahtevno vzpostavljanje avtoritete


Denise Kramljak je na čelo družinskega podjetja stopila lani, potem ko je po več kot 20 letih vodenja s položaja odšla njena mama. Bila je ena prvih žensk na vodstvenem položaju v Sloveniji, je ponosna sogovornica, kar se čuti tudi v podjetju. »Nikoli nisem imela občutka, da bi me sodelavci sprejemali kaj drugače samo zato, ker sem ženska. Mama je bila drugačen tip vodje kot sem jaz. V začetku 90. let je morala nastopiti ›po moško‹, ni smela pokazati, da razmišlja drugače, da ji je uspelo. Zaposleni so torej vajeni ženske roke, v kontaktih s partnerji iz tujine pa imam zelo različne izkušnje. Nekateri se z žensko o pomembnejših temah najraje sploh ne bi pogovarjali. In presenečeni boste, večina teh je iz zahodnega sveta,« je opisala dosedanje izkušnje Denise Kramljak. Prepoznala pa je morda edino prednost, ki jo ima kot ženska v tehničnem podjetju. Svojo avtoriteto in sposobnosti si lahko v očeh sogovornikov hitro utrdi tudi s tem, ko na sestankih strese iz rokava tehnične podatke. Od moških to vsi pričakujejo in tudi pokažejo začudenje, če to ni tako.

Sogovornici priznavata, da je bila vzpostavitev avtoritete zahtevna naloga. Sabina Sobočan sicer pravi, da so jo sodelavci kar hitro sprejeli, uspeh podjetja je bil tisti, ki je kazal, da dela dobro, čeprav na začetku morda niso podpirali njene vizije. »Na prvo mesto je treba postaviti posameznikovo uspešnost, znanje in izkušnje, ne spola. To načelo je čutiti tudi v podjetju. Ko si enkrat odgovoren za toliko zaposlenih, za preživljanje toliko družin, narediš vse za uspeh podjetja in s tem za ohranitev delovnih mest. V zadnjih treh letih smo zaposlili več kot sto ljudi. Na to sem ponosna, saj je zame Varis ena velika družina. Moje vodilo je, da je vse izvedljivo in da je vedno mogoče doseči še več. Gradbeništvo še vedno velja predvsem za moško panogo, a se trudim, da v našem podjetju tradicionalno moška mesta zasedajo tudi ženske. Velik poudarek dajemo uravnoteženosti med spoloma, tako kot raznolikosti in multikulturnosti,« je pojasnila direktorica Varisa.

Denise Kramljak FOTO: osebni arhiv
Denise Kramljak FOTO: osebni arhiv

Vključevanje sodelavcev

Kako sodelavce vodi Denise Kramljak? »Več se pogovarjamo. Nikakor jih ne skličem na sestanek, da bi jim delegirala, kaj morajo narediti, ampak skozi pogovor pridemo do rešitev. To je klasična metoda, ki jo ženske bolj obvladamo, res pa je, da ni vedno uporabna. Včasih moraš biti tudi oster,« pravi sogovornica, »res pa je, da tudi če zahtevaš čisto normalne stvari, hitro dobiš nalepko, da si zmaj, ali najmanj tečnoba. O moškem, ki postavlja enake zahteve, kaj takšnega zlepa ne bi rekli. Seveda je tudi drugače, ko imaš za seboj 20 let izkušenj. Z izkušnjami dobiš samozavest, prepričanje v svoje znanje in zato se lažje odločaš.« Sabina Sobočan pravi, da je vodenje treba prilagajati okoliščinam, ki se nenehno spreminjajo. Tudi ona od vodij pričakuje, da so proaktivni, svetuje jim, naj razmišljajo s svojo glavo, dopušča prostor za nove ideje in predloge. »Vsaka oseba ima svoj način vodenja in lastnosti. Kakšno od teh sem seveda prevzela po očetu, ki je Varis vodil pred menoj,« je povedala.

Direktorica Nieros Metala je poudarila še izziv pri usklajevanju vlog. »Od ženske se pričakuje, da je dobra šefica, mama, žena, prijateljica …, moškemu se kaj od tega oprosti. Mislim, da smo si same krive, da je tako. Ne vem, morda smo tako vzgojene, da moramo pokazati ne samo, da smo sposobne dobro opraviti vse svoje delo, ampak, da lahko zraven delamo še moška dela. Z emancipacijo nismo dobile določenih pravic, ampak smo si same podvojile naloge,« razmišlja Kramljakova, ki kar se da upošteva materin nasvet, naj službe ne nosi domov.

Več iz rubrike