44 odstotkov Slovenk ni zadovoljnih s svojo zaposlitvijo
O

Približno 200.000 žensk v Sloveniji je starih od 20 do 35 let. Glede na raziskavo Zavoda Nefiks jih med več kot 500 predstavnicami generacije – 41 odstotkov ima družboslovno izobrazbo – 44 odstotkov ni zadovoljnih s svojo zaposlitvijo.
Fotografija: Foto Reuters
Foto Reuters

Samo dobra tretjina jih dela na področju, za katerega se je izobraževala, njihovo delo pa ustreza stopnji zahtevnosti šolanja, 42 odstotkov jih dela na manj ustreznih delovnih mestih. Tretjina ocenjuje, da ima pri svojih letih dovolj ustreznih delovnih izkušenj, s plačo je zadovoljnih 40 odstotkov tistih, ki so zaposlene, jih pa med nezadovoljnimi večji delež pričakuje izboljšanje.

Vir: Zavod Nefiks
Vir: Zavod Nefiks

Enajst odstotkov starih med 30 in 35 let pravi, da jih financirajo starši, prav toliko pa jih prejema socialno podporo. Za 28 odstotkov anketirank zaposlitev v tujini ni sprejemljiva, vse ostale pa s tem ne bi imele težav. Štiri odstotke anketiranih se je že odselilo iz Slovenije. Ženske so skoraj v en glas odgovarjale na vprašanje o povezovanju s potencialnimi delodajalci med izobraževanjem. Devet od desetih jih pravi, da ga je premalo, tri četrtine jih je priznalo, da so imele stik z manj kot tremi.

Več iz rubrike

Komentarji: