Zaposleni nestrpno pričakujejo digitalizacijo

Podjetja s seznama Fortune 500 letno vložijo približno 400 milijard dolarjev v digitalne programe, s kar 20-odstotno rastjo v letu 2017. V luči tega trenda je A. T. Kearney opravil raziskavo 'Delovno mesto prihodnosti', v kateri je sodelovalo več kot 200 menedžerjev in zaposlenih v regiji osrednje Evrope.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Izsledki kažejo, da strah pred umetno inteligenco in izgubo nadzora ostaja, kljub temu pa večina zaposlenih digitalizacijo na delovnemu mestu pričakuje odprtih rok. Okoli 73 % menedžerjev in 82 % zaposlenih se je na digitalizacijo poslovnih prostorov odzvalo pozitivno, s samo 6% zaposlenih in 4% managerjev, ki se sprememb »bojijo«. Zaposleni gledajo na digitalizacijo celo bolj pozitivno kot njihovi menedžerji. Kar 50 % jih je odgovorilo, da se sprememb veselijo, medtem ko to mnenje deli le 31 % menedžerjev.

Najbolj pogost odgovor na vprašanje: »Kaj vidite kot največjo grožnjo ali nočno moro avtomatizacije in robotizacije?«, je bil 'hitro rastoča nezaposljivost / konec človeštva’. Med pogostimi skrbmi so še ‘pomanjkanje sočutja', 'dinamične spremembe (za delo) zahtevanih kompetenc', in 'potencialne napake povzročene s strani robotov'. Določene skrbi so povezane neposredno z razvojem umetne inteligence, denimo 'izguba nadzora', 'zloraba umetne inteligence', in 'samozavedna umetna inteligenca'. R

aziskava je pokazala, da je skrb menedžerjev glede ohranjanja svojega delovnega mesta v bližnji prihodnosti zanemarljiva, saj jih le 11 % verjame, da bodo roboti njihovo delo sposobni opravljati pred letom 2025. Kljub vsemu jih 60 % meni, da bo tudi to v prihodnosti možno.

Več iz rubrike