Za osamljene starejše zasnovana lutka z umetno inteligenco

Japonsko podjetje je zasnovalo robota, ki naj bi delal družbo osamljenim starejšim.
Fotografija: Ami-chan, Foto: Takara Tomy
Odpri galerijo
Ami-chan, Foto: Takara Tomy

Osamljenost je čedalje bolj pereča problematika družbe, v kateri živimo. Z njo se še posebej srečujejo starejši, ki nimajo več svojcev ali pa ti živijo na drugem koncu sveta. V času pandemije se je stiska za marsikoga še poglobila, saj so bili stiki med starejšimi in mladimi odsvetovani. Tehnologija seveda ne more nadomestiti pristnega človeškega stika, lahko pa do določene mere zmanjša občutke osamljenosti.
 
image_alt
Avstrija: Cene energije poneslo v višave

Japonska je ena od držav, v kateri se srečujejo s hitrim staranjem prebivalstva. Na tem območju naj bi bil delež starejših glede na celotno populacijo eden največjih. Izmed 36 milijonov starejših naj bi jih kar šest milijonov živelo samih.
 
Japonsko podjetje Takara Tomy je z mislijo nanje zasnovalo govorečega robota, ki naj bi bil v funkciji vnučka. Zaradi uporabe umetne inteligence je lutka zmožna prepoznati obraze, se pogovarjati, peti in zapreti oči, ko naj bi zaspala. Šlo naj bi za »robotsko vnukinjo«, ki so jo poimenovali Ami-chian, so objavili na spletni strani Luxury Launches.
 
Lutka naj bi bila na trgu dosegljiva že konec avgusta. Njena prodajna cena naj bi znašala nekaj več kot 200 evrov. Podjetje si je zadalo, da naj bi vsako leto prodalo 50.000 tovrstnih robotov.

Po dveh tednih uporabe robotov zaznali izboljšanje duševnega zdravja

 
Lutka Ami-chian sicer ni prvi poskus, kako izdelati robota, ki bi starejšim krajšal samotne dni. Pred nekaj meseci je CNN poročal o robotu z imenom Pepper, ki so ga dodelili nekaterim prebivalcem domov za ostarele na območju Velike Britanije in Japonske. Po dveh tednih uporabe so znanstveniki pri imetnikih zaznali bistveno izboljšanje duševnega zdravja.
 
Pepper je povsem avtonomen robot, ki za delovanje ne potrebuje človekovega nadzora. Zmožen je predvajati glasbo in zabavati uporabnika. Ne odgovarja zgolj na postavljena vprašanja, ampak se z uporabnikom tekoče pogovarja. Zmožen se je odzvati na specifične kulturne potrebe in preference starejših.
 
Pepper je bil sicer uporabljen v globalni študiji CARESSES, ki je raziskovala uporabo umetne inteligence pri oskrbi starejših. Projekt sta financirali Evropska unija in japonska vlada.
 
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

»Rezultati kažejo, da ima uporaba umetne inteligence v robotih, kot je Pepper, potencial izboljšati svet, v katerem imajo ljudje čedalje daljšo življenjsko dobo. Številni starejši namreč nimajo nikogar, ki bi jim delal družbo. Slabo duševno zdravje in osamljenost sta pomembni zdravstveni težavi. Dokazali smo, da ju raba robotov lahko delno ublaži,« je rezultate študije komentiral dr. Chris Papadopoulos, predavatelj za javno zdravje na britanski univerzi v Bedfordshiru in glavni avtor omenjenega projekta.
 

Več iz rubrike