Kitajski Xiaomi prehitel Apple

V nedavni raziskavi je bilo ugotovljeno, kateri proizvajalci pametnih telefonov so med potrošniki najbolj priljubljeni.
Fotografija: Lei Jun, ustanovitelj kitajskega podjetja Xiaomi. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon 
Odpri galerijo
Lei Jun, ustanovitelj kitajskega podjetja Xiaomi. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon 

Brez pametnih telefonov si mnogi ne znajo več predstavljati življenja. Če so bili prvi prenosni telefoni namenjeni izključno klicem in pošiljanju sporočil, nam današnji pametni telefoni predstavljajo vsestransko napravo. Uporabimo jih lahko za fotografiranje, GPS navigacijo, organizacijo časa, podporo pri rekreaciji, odgovarjanje na maile, spletno nakupovanje in še bi lahko naštevali. Kljub temu da vsi pametni telefoni ponujajo približno enake možnosti uporabe, eni proizvajalci med potrošniki uživajo manjši, drugi pa večji ugled.
image_alt
Vrata odprl prenovljen grad Janković, v katerem lahko prenočite

Canalys je pred kratkim opravil tržno raziskavo, pri čemer je ugotavljal, pametni telefoni katerega proizvajalca so bili v drugem četrtletju tega leta v globalnem merilu najbolj priljubljeni.

Na prvem mestu lestvice že nekaj časa kraljuje Samsung z 19-odstotnim tržnim deležem. Medtem ko je drugo mesto še pred kratkim zasedal Apple, ga je zdaj prehitel Xiaomi s 17-odstotnim tržnim deležem. Apple je s 14-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu lestvice. Na četrtem in petem mestu lestvice sta Oppo in Vivo, oba z 10-odstotnim tržnim deležem.
Xiaomi Redmi Note 9 in Note 9 Pro, Foto: Staš Ivanc / Delo
Xiaomi Redmi Note 9 in Note 9 Pro, Foto: Staš Ivanc / Delo

Xiaomi telefoni povečali tržni delež za 83 odstotkov


Tržni delež vseh petih proizvajalcev se je v roku enega leta povečal. Največjo rast je dosegel Xiaomi; prodal je kar 83 odstotkov več telefonov kot v enakem obdobju lani. Tržni delež Appla se je povečal zgolj za en odstotek, pri ostalih ponudnikih pa je bila zaznana rast povpraševanja med 15 in 28 odstotki.

Ben Stanton, vodja raziskav pri Canalysu, je glede proizvajalca Xiaomi dejal, da se ta hitro širi na tuje trge; še posebej na območje zahodne Evrope, Afrike in Latinske Amerike. Cena njihovih mobilnih telefonov naj bi bila kar med 40 in 75 odstotki nižja od Samsungovih in Applovih. Po besedah Stantona je letos največ povpraševanja po Xiaomijevem telefonu Mi 11 Ultra.
image_alt
Elon Musk opozarja na kolaps civilizacije

Xiaomi svoje telefone sicer trži pod različnimi blagovnimi znamkami; vključno z Mi, Redmi, Pocophone in Black Shark. Mi je splošna vsestranska znamka kakovostnih telefonov srednjega razreda, Redmi pa je znana po cenovni ugodnosti. Nad znamko Black Shark se še posebej navdušujejo ljubitelji igric. Kljub temu, da je ponudnik telefonov relativno nov na tem področju, imajo naprave izjemne funkcije, cene zanje pa so nižje, kot bi glede na kakovost pričakovali, poroča TechRadar.
 

Več iz rubrike