Warren Buffett veča svojo prisotnost v sektorju energetike

Berkshire Hathaway Energy je opravil nakup podjetja Dominion Energy; celotna vrednost prevzema znaša skoraj 10 milijard dolarjev.
Fotografija: Po zatišju nakupov je Warren Buffett vendarle udaril in začel z nakupi. Morda bo ponovil uspešno zgodbo iz prejšnje krize. FOTO: Rick Wilking/Reuters
Odpri galerijo
Po zatišju nakupov je Warren Buffett vendarle udaril in začel z nakupi. Morda bo ponovil uspešno zgodbo iz prejšnje krize. FOTO: Rick Wilking/Reuters

Hčerinsko podjetje Warren Buffetta Berkshire Hathaway Energy je objavilo dokončen dogovor za prevzem podjetja, s tem pa prevzemajo tako infrastrukturne dovodne zmogljivosti kot tudi kapacitete skladiščenja. Prevzem podjetja, skupaj z dolgom, znaša približno 9,7 milijard dolarjev.
 

Ogromne zmogljivosti prevzetega podjetja


Berkshire Hathaway Energy ob nakupu razpolaga z več kot 12 tisoč kilometri dovodnih linij, na dan pa lahko po tem preteče kar 588 milijard kubičnih litrov zemeljskega plina. Podjetje ima še bistveno večje zmogljivosti skladiščenja zemeljskega plina in pa zmožnost skladiščenja tudi drugih surovin.

Warren Buffett glede prevzema pravi »občudujem vodstvene sposobnosti direktorja Dominion Energy, tako v podjetju, kot v celotni panogi energetike« in dodaja, da k svojemu naboru lastništva s ponosom dodajamo tako močno in stabilno družbo, kot je Dominion Energy.Ob prevzemu Dominion Energy, bo Buffett postal tudi 25-odstoten lastnik terminala Cove Point LNG v Marylandu. Gre za enega od zgolj šestih ameriških terminalov, ki ni na kopnem, temveč je postavljen na vodi.
 

Zaupanje v sektor energetike


Buffet je bil v zadnjih mesecih tarča kritikov zaradi nedonosnega poslovanja. Čeprav njegovo podjetje Berkshire Hathaway sedi na gori denarja, se ni odločil za noben nakup, ob tem so se na trgu slabo odrezale tudi že obstoječe delnice. Zdaj so se pri Berkshire Hathawayu vendarle odločili za večjo investicijo, počakati pa bo potrebno ali gre za donosno odločitev.

Vrednost vseh delnic, ki so v lasti Berkshire Hathawaya presega kar 100 milijard dolarjev, trenuten prevzem pa bo temu dodal še skoraj 10 milijard.

Berkshire Hathaway je prevzel podjetje Dominion Energy in pokazal resne namere o prisotnosti v sektorju energetike. FOTO: Gary Cameron/Reuters
Berkshire Hathaway je prevzel podjetje Dominion Energy in pokazal resne namere o prisotnosti v sektorju energetike. FOTO: Gary Cameron/Reuters
Včeraj predstavljeni dogovor izpostavlja kako velik delež sektorja energetike bo dejansko zavzel Berkshire Hathaway, obenem pa bo izrisana pot po kateri želi nadaljevati Buffett. Ta je še pred kratkim govoril, da v podjetju niso našli nobeno podjetju, ki bi bilo zanimivo za nakup, zdaj pa se je začela sezona nabave. Buffett slovi po izredno previdnem in konzervativnem trgovanju, sicer pa se v obdobju krize vedno znova pokaže skoraj kot bankir, saj nad gladino obdrži številna podjetja.
 

Buffettov lastniški pohod


Primarno podjetje Buffetta Berkshire Hathaway do zdaj ni trgovalo veliko, tudi za tem, ko so cena na trgu zaradi pandemije izrazito padle. Gre za že znano držo, pri kateri Buffett želi dobi točno tisto, kar si zada; v tem primeru zgleda da cilja na podjetja iz sektorja energetike.

Zadržanost in jasno zadani cilji so bili prepoznavna taktika Buffetta že v zadnji finančni krizi. Takrat je številnim podjetjem celo pomagal prebroditi krizo, saj je bil praktično edina oseba, ki je sploh posojal denar. Med drugim je leta 2008 s 6,5 milijardami dolarji podjetju Mars pomagal kupiti čikaški Wrigley. To je tudi eden izmed redkih mega-prevzemov, ki so bili izpeljani v tistem obdobju.

Več iz rubrike