Videoigre v Teslinih vozilih sprožile varnostno preiskavo

NHTSA je sprožil preiskavo, da bi ugotovil, ali lahko funkcija v vozilih Tesla, ki omogoča igranje videoiger, predstavlja tveganje za nesrečo.
Fotografija: Foto: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Mike Blake/Reuters

Ameriški urad za nadzor prometa NHTSA je sprožil preiskavo, v kateri bo poskušal ugotoviti, ali lahko funkcija v vozilih Tesla, ki sovozniku omogoča igranje videoiger na osrednjem zaslonu vozila, medtem ko je to v pogonu, predstavlja tveganje za nesrečo. Skrbi jih namreč, da bi ta funkcija lahko odvračala pozornost voznika.

Funkcija je trenutno na voljo v približno 580.000 modelih ameriškega proizvajalca električnih vozil, ustvarjenih od leta 2017. NHTSA je potrdil, da je igralna funkcija od decembra 2020 na voljo v številnih Teslinih vozilih, potem ko je bila v prejšnjih avtomobilih omogočena le v načinu parkiranja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

V preiskavi bodo ugotavljali, ali lahko funkcija, ki je namenjena potniku na sprednjem sedežu, »odvrne pozornost voznika in poveča tveganje za nastanek nesreče«, je sporočil urad.

V uradu so se za preiskavo odločili na podlagi pritožbe stranke v začetku letošnjega leta.

»Zakaj je proizvajalcu dovoljeno ustvariti video posnetek, ki zavzema dve tretjini zaslona, na katerem voznik dobi vse informacije o vozilu,« je pisalo v pritožbi.

image_alt
Mazda z novim logotipom buri domišljijo

V ZDA identificiranih 11 nesreč vozil s to tehnologijo

NHTSA je pred tem avgusta letos sprožil preliminarno preiskavo tehnologije ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla za samovozeča vozila Autopilot. Za ta korak se je odločil po tem, ko so v ZDA identificirali 11 nesreč s to programsko opremo.

Prva nesreča avtomobila s Teslinim Autopilotom se je zgodila leta 2018, od takrat se jih je torej zvrstilo še deset. Ena od njih je terjala življenje, v sedmih pa se je 17 ljudi poškodovalo.

Kljub različnim polemikam so delnice Tesle v zadnjih dveh letih skokovito narasle, prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk pa je po podatkih revije Forbes postal najbogatejši človek na svetu, je še poročala AFP.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Več iz rubrike