Videoigre v Teslinih vozilih sprožile varnostno preiskavo

NHTSA je sprožil preiskavo, da bi ugotovil, ali lahko funkcija v vozilih Tesla, ki omogoča igranje videoiger, predstavlja tveganje za nesrečo.
Fotografija: Foto: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Mike Blake/Reuters

Ameriški urad za nadzor prometa NHTSA je sprožil preiskavo, v kateri bo poskušal ugotoviti, ali lahko funkcija v vozilih Tesla, ki sovozniku omogoča igranje videoiger na osrednjem zaslonu vozila, medtem ko je to v pogonu, predstavlja tveganje za nesrečo. Skrbi jih namreč, da bi ta funkcija lahko odvračala pozornost voznika.

Funkcija je trenutno na voljo v približno 580.000 modelih ameriškega proizvajalca električnih vozil, ustvarjenih od leta 2017. NHTSA je potrdil, da je igralna funkcija od decembra 2020 na voljo v številnih Teslinih vozilih, potem ko je bila v prejšnjih avtomobilih omogočena le v načinu parkiranja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

V preiskavi bodo ugotavljali, ali lahko funkcija, ki je namenjena potniku na sprednjem sedežu, »odvrne pozornost voznika in poveča tveganje za nastanek nesreče«, je sporočil urad.

V uradu so se za preiskavo odločili na podlagi pritožbe stranke v začetku letošnjega leta.

»Zakaj je proizvajalcu dovoljeno ustvariti video posnetek, ki zavzema dve tretjini zaslona, na katerem voznik dobi vse informacije o vozilu,« je pisalo v pritožbi.

image_alt
Mazda z novim logotipom buri domišljijo

V ZDA identificiranih 11 nesreč vozil s to tehnologijo

NHTSA je pred tem avgusta letos sprožil preliminarno preiskavo tehnologije ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla za samovozeča vozila Autopilot. Za ta korak se je odločil po tem, ko so v ZDA identificirali 11 nesreč s to programsko opremo.

Prva nesreča avtomobila s Teslinim Autopilotom se je zgodila leta 2018, od takrat se jih je torej zvrstilo še deset. Ena od njih je terjala življenje, v sedmih pa se je 17 ljudi poškodovalo.

Kljub različnim polemikam so delnice Tesle v zadnjih dveh letih skokovito narasle, prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk pa je po podatkih revije Forbes postal najbogatejši človek na svetu, je še poročala AFP.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Več iz rubrike

ikonomija

Zaradi nakita morda ne bo smel nastopiti na domači dirki

Krovna zveza Formule 1 je že pred časom zahtevala, da Hamilton zaradi varnosti odstrani del nakita, ki ga nosi - gre za uhan oziroma okrasni vijak v nosu.

ikonomija

H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Družba H&M beleži rast dobička, koristi pa imajo od močnega okrevanja po pandemiji covida-19, ki je pred letom dni v tem času močno vplivala na poslovanje.

ikonomija

Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.

ikonomija

Virtualna resničnost je tu. Metaverzum je strašljiv!

Kaj je te teden novega na področju metaverzuma: med vodilnimi podjetji Adobe Inc.

Komentarji: