V 10 letih bodo obdavčeni na »smrt«

V 10 letih bo nastopil konec za nekatere tehnološke velikane. Tako je prepričan investitor Chamath Palihapitiya, ki je del svojega bogastva vložil v Facebook.
Fotografija: Facebook, pa tudi Amazon, Google in Apple, bodo pristojni organi po vsem svetu še naprej preiskovali, regulatorji pa oglabljali.  FOTO: Nikola Solic / REUTERS
Odpri galerijo
Facebook, pa tudi Amazon, Google in Apple, bodo pristojni organi po vsem svetu še naprej preiskovali, regulatorji pa oglabljali.  FOTO: Nikola Solic / REUTERS

Chamath Palihapitiya, ki je bil več kot štiri leta podpredsednik Facebooka – zapustil ga je leto pred prvo javno ponudbo (IPO) – je že večkrat izrazil zaskrbljenost do Facebooka.
 
Na dogodku CB Insights je povedal, da je Facebook sicer igral aktivno vlogo pri poročanju in širjenju pomembnih informacij med uporabniki in da so družbeni mediji ozavestili Američane o tragediji Georgea Floyda, kar je privedlo od protirasističnim protestov po ZDA. Vendar to še ne pomeni, da so Facebook ali druge družbene platforme bolj imune na regulacijo, je poročal TechCrunch.

Palihapitiya je prepričan, da se bodo družbena omrežja še širila. Bo pa za njimi šla tudi vsaka vlada sveta. <br />
Foto: Reuters
Palihapitiya je prepričan, da se bodo družbena omrežja še širila. Bo pa za njimi šla tudi vsaka vlada sveta. 
Foto: Reuters
Palihapitiya je prepričan, da se bodo družbena omrežja še širila. Bo pa za njimi (spomnimo, da si ameriška administracija prizadeva nadzorovati spletne platforme) šla tudi vsaka vlada sveta.

Facebook, pa tudi Amazon, Google in Apple, bodo pristojni organi po vsem svetu še naprej preiskovali, regulatorji pa oglabljali. To bo trajalo tako dolgo, dokler več ne bodo mogočni jezdeci. »Najprej bodo obdavčeni na smrt, nato pa bodo dobili zaupanje,« je dejal Palihapitiya.
 

Internetne družbe spodkopavajo želje regulatorjev


Prepričan je, da bodo regulatorji v naslednjih desetih letih dosegli svoje, ker »te internetne družbe spodkopavajo tisto, kar regulatorji želijo -  moč. In bolj ko boste razporejali moč in informacije po robovih, bolj boste v navzkrižju interesov«. 


 

Edini, ki še ni tarča, je Microsoft


Palihapitiya je ugotovil tudi, da je edino veliko tehnološko podjetje, ki še ni postalo tarča regulatorjev za boj proti monopolu, Microsoft Billa Gatesa. Ampak tudi Microsoftu bo nekoč odzvonilo, je prepričan. Za enkrat je Gatesovemu podjetju prizanešeno, saj je bil leta 2002 sprejet odlok, ki je omejil nekatere prakse podjetja, iztekel pa se je leta 2011.
 

Koga naslavlja Facebook, koga Twitter?

Zanimivo je, da ne glede na velikost Facebooka in njegove rasti Palihapitiya meni, da ga bo »zanihalo v smer Fox News družbenih medijev in v srednjo Ameriko, medtem ko Twitter dobiva na veljavi in popularnosti v obalnih ameriških mestih«.
Že zdaj je enostavno opaziti »demografske segmentacije« med Facebookom in Twitterjem, je dejal. 

 
Sicer pa Palihapitiya pravi, da so različne platforme dejansko pomembne: »Vsebina krepi vrsto osebe, ki jo želi uporabljati. To ni nič drugače, kot če ste se odločili gledati MSNBC namesto CBS ali Fox News.«
 

Več iz rubrike

Komentarji: