Nov razpis za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih

Odprl se bo četrti evropski javni razpis za pridobitev bonov za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih. Razpis bo potekal po sistemu »kdor prej pride, prej melje«.
Fotografija: Na razpis se lahko prijavijo občine, ki s pridobitvijo bonov lahko oblikujejo primerno digitalno infrastrukturo za prebivalce.
Odpri galerijo
Na razpis se lahko prijavijo občine, ki s pridobitvijo bonov lahko oblikujejo primerno digitalno infrastrukturo za prebivalce.

V sklopu iniciative WiFi4EU se bo v sredo 3.6.2020, ob 13:00 odprl javni razpis za pridobitev bonov za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih, na katere se lahko prijavijo vse občine, ki do zdaj niso bile uspešne na tovrstnih razpisih. Gre za četrti javni razpis, ki ga je razpisala Evropska komisija, odprt pa bo ostal do četrtka 4.6.2020, do 17:00.

Razpis je v celoti vreden 14,2 milijone evrov, razdeljenih pa bo 947 bonov, ki bodo občinam omogočili vzpostavitev brezplačnih Wi-Fi točk. Tokrat ne bo omejitev števila bonov, ki jih lahko prejmejo občine iz ene države, je pa obvezna registracija na spletnem portalu razpisa.Razpis je odziv na veliko povpraševanju po podpori tovrstnih projektov. V Evropi je registriranih sicer več kot 30.000 občin, boni pa bodo med drugim pripomogli k večanju digitalizacije, krepitvi spletnega poslovanja in turizma, povečala bi se tudi dostopnost javnih storitev.
Razpis spodbuja digitalizacijo na treh področjih: gospodarstvo, javna uprava in civilna družba. To spodbudo v Sloveniji izvaja Slovenska digitalna koalicija. FOTO: Reuters
Razpis spodbuja digitalizacijo na treh področjih: gospodarstvo, javna uprava in civilna družba. To spodbudo v Sloveniji izvaja Slovenska digitalna koalicija. FOTO: Reuters

 

Cilj je digitalizacija družbe


Objava razpisa je bila načrtovana za marec, vendar se je zaradi aktualnih razmer s koronavirusom prestavila na junij. V obdobju korona krize je iniciativa WiFi4EU nudila brezplačno izgradnjo Wi-Fi točk na javnih mestih; v 18 odstotkih so Wi-Fi točke namestili v bolnišnicah, skoraj 40 odstotkov pa v šolah. Potreba po dostopnosti do interneta se je v času pandemije še povečala, razpis pa jasno spodbuja dostopnost do interneta na področju gospodarstva, javnih storitev in civilne družbe.

Več iz rubrike

Komentarji: