Tehnologija v oblaku in njen doprinos podjetjem

Čedalje več podjetij se poslužuje rabe tehnologije v oblaku. Z njo se namreč lahko izboljša varnost podatkov in učinkovitost poslovanja.
Fotografija: FOTO: Digital O2
Odpri galerijo
FOTO: Digital O2

World Economic Forum navaja, da čedalje več podjetij izkorišča prednosti, ki jih ponuja tehnologija v oblaku. Za uspešno implementacijo tehnologije mora imeti vodstvo podjetij ustrezno strokovno znanje, spremeniti pa mora operativni model.

Že več kot 90 odstotkov podjetij se poslužuje uporabe tehnologije v oblaku. Ta namreč ponuja večje kapacitete razpoložljivega prostora za hrambo, boljše varovanje podatkov in večjo učinkovitost. Večina podjetij, ki to tehnologijo uporablja, pa ne izkorišča njenih polnih kapacitet.
 

Moderna ima svoj lastni oblačni sistem


Med podjetji, ki uporabljajo oblačne storitve, je tudi Moderna. Ta ima svoj lasten oblačni sistem Drug Design Studio, zaradi katerega lahko izkoristi svojo prilagodljivo računalniško in pomnilniško infrastrukturo. To Moderni omogoča hitrejšo analizo in oblikovanje mRNA sekvence, vključevanje spoznanj iz več vzporednih poskusov in hitro izboljševanje procesa načrtovanja in proizvodnje. Delno tudi po zaslugi oblačne tehnologije je Moderni uspelo dostaviti prvo poskusno serijo cepiva ameriškemu Nacionalnemu inštitutu za zdravje v precej kratkem času.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK
Verjetno bi se za oblačno tehnologijo odločilo še več podjetij, če bi se vodstvo zavedalo, da lahko ta precej pospeši njihovo digitalno preobrazbo in predstavlja pomembno dodano vrednost.

V raziskavi, ki je preučevala prednosti tehnologije v oblaku za podjetja, je bilo ugotovljeno, da ta lahko pomaga pri izboljšanju delovanja aplikacij in pri znižanju stroškov infrastrukture za 20-30 odstotkov. Prav tako se z njeno uporabo izboljša varnost podatkov, znižajo pa se tudi stroški posledic morebitnih izpadov in izgub podatkov.
 

Tehnologija v oblaku kot gonilo inovacij


Največja vrednost računalništva v oblaku je možnost razvoja in pospeševanja inovacij. Trgovci uporabljajo te sisteme z namenom moderiranja trendov ter za napovedovanje izdelkov, ki bodo najverjetneje med strankami dobro sprejeti. Nekatera podjetja sklepajo partnerstva s ponudniki storitev v oblaku, da bi izkoristila bogat nabor njihovih storitev ter na novo izumila svoj poslovni model.


Pri implementaciji oblačne tehnologije v podjetja je ključnega pomena, da znajo ponudniki tovrstnih storitev opredeliti primere uporabe z opredelitvijo dodane vrednosti v poslovne namene; kot sta prihranek pri stroških in poslovne inovacije. Pomembno je učinkovito sodelovanje med ponudnikom in uporabnikom. Uporabnik storitev mora znati operirati s tehnologijo in razumeti njen potencial.

Implementacija tehnologije v oblaku za številna podjetja ni enostaven proces. Vseeno pa prednosti večinoma odtehtajo angažiranost, ki je potrebna na tem področju.
 

Več iz rubrike