Slovenija postaja evropska valilnica startupov

Tekoče leto je zelo uspešno za slovensko okolje startupov; dve slovenski zagonski podjetji celo do zmage na tekmovanju EIT Jumpstarter.
Fotografija: Na tekmovanju, ki ga organizira Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo sta letos zmagali dve startup podjetji. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Na tekmovanju, ki ga organizira Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo sta letos zmagali dve startup podjetji. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kljub gospodarski krizi je letošnje leto za številne startupe, pospeševalnike in tudi investitorje rekordno ter nadvse pozitivno. Slovenski ABC Accelerator letos beleži, kar rekorden uspeh pridobitve novega partnerstva, domača podjetja aktivno vzpostavljajo stik z domačimi zagonskimi podjetji, ki prednjačijo na področju inovacij, obenem pa Slovenci dobivajo še nagrade na evropski ravni.
 

Nagrada EIT Jumpstarter


Zadnji uspeh domačih podjetnikov je star komaj en teden, saj sta startup podjetji ArcLub One in ReCatalyst minuli teden, vsak v svoji kategoriji, osvojila prvo mesto na tekmovanju EIT Jumpstarter. To deluje pod okriljem Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), sicer pa gre za vseevropsko predpospeševalno pobudo.


Podjetji sta se na področju idej v zgodnji fazi uvrstila med šest najboljših inovacij Evropi, pišejo pri EIT Jumpstarter, med finalisti pa so bili še Drone Plan iz Latvije (kategorija energije), Fetalix iz Portugalske (kategorija zdravja), Horizer iz Bosne in Hercegovine (kategorija urbane mobilnosti) in Coffeco iz Grčije (kategorija prehrane).
 

CNC stroji in gorive celice


Podjetjema ArcLub One in ReCatalyst je skupna inovativnost, sicer pa delujeta na ločenih področjih.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
ArcLub One je s predstavitvijo kriogenskega obdelovalnega sistema, ki temelji na mazanju z ogljikovim dioksidom, zmagal na področju predelovalne industrije. Sistem v prvi vrsti skrbi za hlajenje in mazanje CNC strojev, obenem pa ga je mogoče prilagoditi trenutnim CNC strojem. S tem se lahko življenjska doba orodij podaljša za več kot 200 odstotkov, proizvodnji stroški pa so lahko nižji tudi za polovico, piše v sporočilu za javnost.

Podjetje ReCatalyst, ki je zmagal v kategoriji surovin pa proizvaja patentirane nanokatalizatorje iz zlitine platine. V podjetju pravijo, da so ti stabilnejši kot predhodna generacija zlitin, tudi do 3-krat učinkovitejši in obenem zahtevajo nižje stroške.
 

Evropska želja po inovativnosti


EIT je bil ustanovljen leta 2008, pod okriljem EU, trenutno pa deluje neodvisno. V osnovi omogoča in spodbuja razvoj inovacij v Evropi, s tem, da združuje poslovne, izobraževalne in raziskovalne organizacije za oblikovanje dinamičnih čezmejnih partnerstev.

Več iz rubrike