Ruski milijarder v krizi stavi na igralniško industrijo

Roman Abramovič v kriznih časih stavi na podjetje 110 Industries, ki se ukvarja z razvojem računalniških iger.
Fotografija: Tiskovni predstavnik Abramoviča ni razkril podrobnosti o naložbah. Vsekakor je to ena prvih znanih naložb poslovneža v igralniško industrijo. FOTO: REUTERS/Toby Melville
Odpri galerijo
Tiskovni predstavnik Abramoviča ni razkril podrobnosti o naložbah. Vsekakor je to ena prvih znanih naložb poslovneža v igralniško industrijo. FOTO: REUTERS/Toby Melville

Podjetje 110 Industries je zbralo 20 milijonov dolarjev od investicijske družbe Romana Abramoviča Norma Investment, GEM Capital in filmskega producenta Sergeija Kornikhina.
 
110 Industries sta leta 2017 ustanovila Sergey Kolobashkin in Anton Poletaev. Družba se šele pripravlja na izdajo svojih prvih iger. Pravzaprav večina zbranega denarja niso naložbe v podjetje samo, temveč v razvoj specifičnih iger. Kornikhin je potrdil, da bodo glavne naložbe usmerjene v razvoj prve igre 110 Industries - v zameno za del pravic in s tem del predvidenega dobička.

110 Industries ne ustvarja samih iger, poudarja Kornikhin, podjetje dejansko deluje kot produkcijsko središče: pripravi zgodbo, scenarij, slike likov in nato najame studio za neposreden razvoj. Strategija podjetja je privabiti vrhunske tuje studie za ustvarjanje iger, pravi Poletaev: »Njihove dolgoletne izkušnje nam zagotavljajo visoko raven kakovosti iger.«

Za začetek je podjetje od ustanoviteljev prejelo tri milijone dolarjev, nakar je zbralo še 1,1 milijona dolarjev od zasebnih vlagateljev.Podjetje načrtuje, da bo leta 2022 izdalo prvo igro z imenom »Wanted: dead«, proračuna zaenkrat ne razkrivajo.

Prvo igro za 110 Industries razvija znani japonski studio; imena slednjega niso hoteli razkriti. Kornikhin in predstavnik GEM Capital Roman Gursky sta za ruske medije potrdila, da sta preučila pogodbo s tem neimenovanim japonskim studiem in se dogovorila za posel.

Tiskovni predstavnik Abramoviča ni razkril podrobnosti o naložbah. Vsekakor pa je to ena prvih znanih naložb poslovneža v igralniško industrijo. Norma Investments je eno od Abramovičevih investicijskih podjetij, prek katerih je vlagal denar predvsem v blockchain projekt Pavla Durova – Telegram Network oziroma TON.


Toda za GEM Capital je igralniška industrija od leta 2019 postala eno prednostnih področij naložb, poudarja Gursky. GEM Capital, ki sta ga ustvarila nekdanji lastnik naftne družbe First Oil in nekdanji najvišji direktor Gazproma Anatoly Paliy za upravljanje premoženja v različnih sektorjih, je že investiral v rusko igralniško družbo Mundfish (razvija projekt Atomic heart) in v projekt igre Pathfinder: Wrath of the Pravedous iz ruske družbe Owlcat Games.
 
Gursky je izbiro igralniške industrije kot enega glavnih naložbenih objektov pojasnil z dejstvom, da ta panoga hitro raste, visoka profesionalna raven ruskih razvijalcev je združena s konkurenčno višino dobička.
 
110 Industries je povsem novo podjetje, ki je šele začelo razvijati svojo prvo igro, pri izbiri projekta za naložbe pa je zagotovo pomembno, da investitor vidi vsaj nekaj rezultatov dela, trdi Gursky. Tako je odločilni dejavnik za partnerstvo družbe GEM Capital s podjetjem 110 Industries ravno pogodba z »zelo znanim« japonskim studiem, poudarja: »Prepričani smo, da projekt razvija ena najboljših ekip na svetu.«
 

Več iz rubrike