Revolucionarna metoda stiskanja oljk z ultrazvokom

V oljarski panogi 150 let ni bilo nobenega tehnološkega napredka, dokler se Benu Bajdi ni porodila ta ideja ...
Fotografija: Obiranje Oljk. Foto: Jure Eržen/Delo
Obiranje Oljk. Foto: Jure Eržen/Delo

V oljarski panogi 150 let ni bilo nobenega tehnološkega napredka, dokler se slovenskemu oljarju in oljkarju Benu Bajdi ni porodila ideja stiskanja plodov z ultrazvokom. Na to je prvič pomislil pri branju medicinske literature, ki je govorila o vnosu zdravil v človeške celice. »Kar se da vnašati noter, se da vzeti tudi ven,« si je mislil.

Z ultrazvokom zdaj pri določeni frekvenci odprejo stene rastlinskih celic, molekule olja pa stečejo ven, ne da bi bilo potrebno segrevanje, ki uničuje antioksidante. Bajdi je bil lani podeljen patent pri uradu za intelektualno lastnino, letos pa je dobil svetovno ugotovitveno odločbo, da je edini oljar, ki uporablja ultrazvok za predelavo. Z metodo stiskanja z ultrazvokom olja ni nič več kot pri klasični metodi, se pa bistveno skrajša čas pridobivanja olja, kar je podvojilo zmogljivosti njegove oljarne.

Beno Bajda iz oljarne Torkla je zaščitil patent hladnega stiskanja z ultrazvokom. Foto: Boris Šuligoj
Beno Bajda iz oljarne Torkla je zaščitil patent hladnega stiskanja z ultrazvokom. Foto: Boris Šuligoj


Plodovi namreč ne morejo dolgo čakati na stiskanje, saj jih je treba predelati še isti dan, ko so obrani. Poleg krajšega časa je prednost revolucionarne metode v manjši porabi energije in zmanjšani količini časa, ko je olje v stiku z zrakom, ki ga poškoduje. Bajda je z laboratorijskimi analizami že ugotovil, da vsebuje takšno oljčno olje veliko več antioksidantov, njegovim ugotovitvam pa zdaj pritrjujeta še univerzi v Bariju in Firencah, ki obe nadaljujeta raziskave.»Izsledki univerze v Bariju so pokazali, da je v olju, pridobljenem z ultrazvokom, do trideset odstotkov več antioksidantov. Ima pa manj intenzivno senzoriko, vonj ni tako intenziven, saj se ta iz kožice plodu oljke izloči s temperaturo, pri ultrazvoku pa zviševanja temperature ni,« pojasnjuje Bajda, ki prideluje olje tudi za sosede, Hrvate in Italijane.

Sogovornik še opozori, da stiskanja z ultrazvokom ne gre zamenjavati z metodo stiskanja z mikrovalovanjem, kar so nekateri poskušali v preteklosti. »Mikrovalovi olje poškodujejo, ker gre za segrevanje. Bistvo predelave oljčnega olja je v čim nižji temperaturi. Vsaka stopinja šteje. Do 28 stopinj je še sprejemljiva temperatura, pri kateri ni poškodb v olju.«

Več iz rubrike

ikonomija

Dr. Drago Rudel: Strategije eZdravja v Sloveniji ni, ministrstva pa so med sebo…

Politika financiranja razvojno-raziskovalnih projektov na področju zdravja v Sloveniji nima skupnega cilja, saj strategije eZdravja ni, ministrstva pa so med seboj neusklajena. Tako Slovenija financi…

ikonomija

Številne navade iz karantene bodo absolutna normala

Če v svojih načrtih nimate digitalnega poslovanja, v letu 2025 več ne boste relevantni, pravi zagovornik spletnih bančnih rešitev in avtor knjižnic uspešnic Brett King.

ikonomija

Kitajci začeli s testiranji tehnologije 6G

Po mnenju strokovnjakov bo 6G do 8.000 krat hitrejši kot 5G.

ikonomija

Konec bank kot jih poznamo

Digitalizacija v bančništvu je dejstvo, a digitalne rešitve so zgolj orodje; same po sebi še ne zagotavljajo uspešnega poslovanja.

Komentarji: