Prihaja prvo vozilo, ki omogoča vožnjo, plovbo in lebdenje hkrati

Futuristična zasnova lebdečega vozila ni nova, saj je bil podoben koncept hoverkrafta prvič predstavljen že leta 1950.
Fotografija: Foto: Von Mercier
Odpri galerijo
Foto: Von Mercier

Ultra bogataši bodo lahko k megajahtam v svojem voznem parku kmalu dodali še eno luksuzno igračo. V kratkem bo namreč v prodaji prvo električno športno zračno plovilo na svetu, navajajo tuji mediji.

image_alt
Kako je Kitajska postala država izjemnega tehnološkega napredka?

Hibridno-električni pogon omogoča tiho in okolju prijazno delovanje

Ameriška družba Von Mercier je visoko zmogljivo tehnologijo združila z najsodobnejšimi inovacijami iz sveta zračne plovbe in električnih vozil. Nedavno so namreč predstavili amfibijsko vozilo, ki lahko vozi po kopnem, vodi ali pa lebdi nad površjem.

Čeprav futuristična zasnova lebdečega vozila ni nova, saj je bil podoben koncept hoverkrafta prvič predstavljen že leta 1950, bo takšno vozilo prvič naprodaj šele v letošnjem poletju.

Arosa, kot so poimenovali vozilo, se ponaša s športnimi specifikacijami in zmogljivostmi najsodobnejšega roadsterja, navaja Daily Mail. Vozilo, izdelano iz ogljikovih vlaken, ima elegantno karoserijo z agresivnim sprednjim delom in stranske odprtine za dovod zraka.

Hibridno-električni pogon, katerega del je bencinski motor, ki ga poganjajo trije elektromotorji, vozilu omogoča tiho delovanje z minimalnim onesnaževanjem.

image_alt
V Dubaju razvijajo prvi leteči čoln na vodik

Lebdenje na javnih cestah ni dovoljeno

»Visoko kakovostni materiali, kot so ogljikova vlakna in kovinske zlitine, so del najsodobnejše opreme Arose. Izbira materiala je uravnotežena s pametnimi proizvodnimi tehnikami za znižanje stroškov. Športno zračno plovilo Arosa uteleša gradbene tehnike iz avtomobilske, pomorske in vesoljske industrije,« navajajo na spletni strani podjetja.

Vozilo lahko brez težav drsi po travi, gramozu, asfaltu, pesku in vodi, medtem ko lebdenje na javnih cestah po zaslugi zračne blazine ni dovoljeno.

Dodatne stranske palube, kot pri čolnu, omogočajo vožnjo po vodi za večje število ljudi.

Zanimanje precej veliko

Ne glede na teren pa v podjetju obljubljajo brezhibno vožnjo. Arosa je namreč opremljena z naprednim sistemom za krmiljenje, ki zagotavlja vrhunsko manevriranje. To pomeni, da se lahko zlahka ustavi, obrne in spremeni smer vožnje.

image_alt
Facebook izdeluje enega najhitrejših super računalnikov

Del sistema, zaradi katerega spada Arosa med najbolj okretna zračna plovila, so tudi rotorji ventilatorjev, ki na prvi pogled spominjajo na velika kolesna platišča.

Von Mercier za začetek izdeluje 50 modelov vozila v upanju, da bodo lahko šli v prodajo že to poletje. Začetna cena naj bi bila 88.000 evrov, na podlagi želj glede barve in določene opreme pa se lahko ta tudi zviša. Za nakup vozila, ki lahko doseže največjo hitrost 96 kilometrov na uro, naj bi se zanimalo več kot 180 kupcev, še navaja Daily Mail.

Foto: Von Mercier
Foto: Von Mercier
Foto: Von Mercier
Foto: Von Mercier
Foto: Von Mercier
Foto: Von Mercier

Več iz rubrike