Proizvajalce čipov strah zaradi najhujše krize v zadnjih 10 letih

Po letih vsesplošnega pomanjkanja, ki je privedlo do velikih naložb, se zdaj pojavljajo pomisleki
Fotografija: Korejski proizvajalci čipov in njihovi azijski kolegi po opozorilu o prihodkih podjetja Micron niso srečni FOTO: Delo
Odpri galerijo
Korejski proizvajalci čipov in njihovi azijski kolegi po opozorilu o prihodkih podjetja Micron niso srečni FOTO: Delo

Bloomberg poroča, da so delnice polprevodnikov padle, potem ko je Micron Technology Inc. postal zadnji proizvajalec čipov, ki je opozoril na upočasnitev povpraševanja, kar je sprožilo zaskrbljenost, da se bo industrija znašla v bolečem upadu.

V ZDA se je indeks polprevodnikov v torek znižal za 4,6 %, kar je največji padec v približno dveh mesecih. V Aziji so delnice čipov, od podjetja Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. do podjetij Samsung Electronics Co., SK Hynix Inc. in Tokyo Electron Ltd., padle. Vlagatelji so vse bolj previdni, da se ta razvpito ciklična industrija po letih vsesplošnega pomanjkanja, ki je privedlo do velikih naložb v zmogljivosti, bliža dolgotrajni krizi.

"Še naprej menimo, da vstopamo v najhujši padec polprevodnikov v najmanj desetletju in morda po letu 2001, saj pričakujemo recesijo in kopičenje zalog," je v poročilu povedal Christopher Danely, analitik podjetja Citigroup Inc. "Pričakujemo, da bo vsako podjetje, ki ga pokrivamo in vsak trg, s katerim sodelujemo, doživel optimizacijo."

Micronovo opozorilo je prišlo po razočarljivih rezultatih podjetij Nvidia Corp., Intel Corp. in Advanced Micro Devices Inc. Micron je poudaril hitrost, s katero povpraševanje izhlapeva, in dejal, da so se naročila poslabšala, odkar je podjetje pred nekaj več kot mesecem dni zadnjič podalo posodobljeno poročilo. Medtem ko je bil trg osebnih računalnikov že prej v recesiji, se je šibko povpraševanje zdaj razširilo na širšo raven.

"V primerjavi z našim zadnjim pregledom poslovanja opažamo nadaljnjo slabitev povpraševanja zaradi prilagoditev, ki se širijo z uporabnikov na druge dele trga, vključno s podatkovnimi centri, industrijo in avtomobilsko industrijo," je v intervjuju za televizijo Bloomberg dejal glavni izvršni direktor Sanjay Mehrotra.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Korejski proizvajalci čipov in njihovi azijski kolegi po opozorilu o prihodkih podjetja Micron niso srečni

V začetku julija so delnice polprevodnikov poskočile, deloma zaradi pričakovanj, da bo endemično pomanjkanje povečalo povpraševanje tudi sredi upočasnitve gospodarske rasti. Vendar pa so po nizu poraznih finančnih rezultatov in napovedi proizvajalcev čipov, vključno z družbo Nvidia, postale glavna ovira za širši delniški indeks Nasdaq 100. Referenčni indeks se je z junijskega dna dvignil za skoraj 20 %, preden je proizvajalec pomnilnikov in trdih diskov Western Digital Corp. 5. avgusta po slabi prodajni napovedi pripomogel k razprodaji. Indeks Nasdaq 100 je od takrat padal tri dni zapored.

"Zdi se, da je trg za vse zahteven, potem ko sta tako Nvidia kot Micron morala zmanjšati svoje napovedi," je dejal Edward Moya, višji tržni analitik pri podjetju Oanda.

image_alt
Elon Musk, možganski čipi in evtanazija makaki opic

V času pandemije kovida so se potrošniki založili s pametnimi telefoni in računalniki, saj so delali in študirali od doma. Tudi podjetja so vlagala denar v tehnologijo, zlasti v podatkovne centre, ki bi se lahko uporabljali za omogočanje dela na daljavo.

Pomanjkanje čipov ostaja dejavnik. Povprečna čakalna doba za polprevodnike je junija narasla na 27 tednov, pri čemer so podjetja, od Toyota Motor Corp. do Apple Inc. izgubila več milijard dolarjev prodaje, ker niso mogla dobiti dovolj čipov. Pred pandemijo so bili povprečni čakalni roki običajno krajši od 15 tednov.

Podjetje TSMC je v sredo poročalo o 50-odstotnem povečanju julijskih prihodkov, kar je poudarilo, da imajo glavni akterji v industriji še vedno koristi od konkurence pri oskrbi.

Več iz rubrike