Po letu 1985 se število žensk v računalništvu zmanjša za polovico

V četrti industrijski revoluciji ženskam grozi občutno zmanjšanje dohodkov, če ne bodo usposobljene za potrebe digitalnega trga, je že pred nekaj leti med drugimi opozoril nemški profesor Klaus Schwab.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Zaradi spolne neuravnoteženosti v tehnoloških in računalniških znanostih smo prvo aplikacijo za beleženje ženskega menstrualnega cikla dobili veliko kasneje, kot si je bilo mogoče po telefonu meriti srčni utrpi in količino alkohola v krvi. Redke so tudi računalniške igrice, namenjene dekletom. Jih tehnologija že po naravi ne zanima?


Kako pravljičen je zares svet programerjev?Različne raziskave med ameriško srednješolsko mladino so pokazale, da imajo tako dekleta kot fantje med seboj enako porazdeljena zanimanja in kompetence, razlika pa je ta, da dekleta iz tehnološkega sveta odženejo stereotipi, je na Dunaju opozorila programerka Jennifer Wadella, ustanoviteljica organizacije Ženske v tehnologiji mesta Kansas. Po njenih izkušnjah jih za aktivnosti, povezane s tehnologijo, kot družba ne znamo primerno nagovoriti. »Na šolskih krožkih izdelujejo letala in vojaška vozila. Polovico generacije z inovatorskimi sposobnostmi s tem odženemo od tehnološke kariere.« Tako po njenih besedah »dekleta, nadarjena za tehnologijo, v najboljšem primeru končajo kot grafične ali spletne oblikovalke.« Wadellova je prepričana, da moramo otroke že v rosnih letih, nekje do desetega leta, navdušiti za matematiko, računalništvo in kompleksno reševanje problemov, sicer je lahko prepozno. »Predvsem dekleta po tem obdobju postanejo prepričana, da so preneumna za karkoli tehnološkega, čeprav jih zanima in imajo vse predispozicije, da bi bila uspešna. Problem je le v razmišljanju, ki jim ga kot družba vcepimo,« pravi.

Pixabay
Pixabay

 

Z zavedanjem, da se z novimi, ženskam namenjenimi aplikacijami odpirajo nove priložnosti za prihodke, v zadnjih letih spet raste tudi zanimanje zanje v praksi. Kot nam je dejal Sasha Krstev, soustanoviteljev makedonskega programerskega podjetja Web Factory, jih v njihovem podjetju medse snubijo zelo načrtno. »Med samimi moškimi programerji stvari lahko hitro uidejo izpod nadzora. Ne le umazani vici, slaba hrana in pijača ter zanemarjene pisarne. Če med nami ni žensk, ekipi hitro lahko zmanjka kreativnosti za reševanje problemov. Potrebujemo jih, da se stabiliziramo. Ko nam je uspelo medse privabiti prvo, so potem druge lažje sledile, ampak na začetku, ko nas je bilo le deset moških, se nam ni hotela pridružiti nobena. Ženske v programerskem svetu so glede delodajalca lahko še bolj izbirčne kot moški,« nam je še dejal eden od soustanoviteljev podjetja, ki ima 40 zaposlenih programerjev, dve tretjini med njimi je danes že žensk. V ZDA je bilo leta 2017 po podatkih Nacionalnega centra za ženske v informacijski tehnologiji na področju računalniških znanosti zaposlenih 26 odstotkov žensk, na položaju vodji informatike med podjetji Fortune 500 pa jih je bilo 17 odstotkov. Zanimivo je, da je bilo v ZDA med letoma 1970 in 1985 podobno število žensk in moških vpisanih v programe računalniških znanosti. Leta 1984 jih je bilo 40 odstotkov. Po tem letu pa se število začne drastično nižati in kmalu pade na dvajset odstotkov. Kaj točno je povzročilo ta padec, ni jasno, a kot pravijo v podcastu Planet Money ameriškega nacionalnega radia, so se v tistem času pojavili osebni računalniki. »Na računalnikih, ki smo jih dobil v vsak dom, pa ni bilo prav veliko stvari. Predvsem igrice, namenjene fantom. Kmalu je prevladalo prepričanje, da so računalniki fantovska igrača. Tudi če so dekleta blestela v matematiki, so bila v prvih letnikih fakultete za računalništvo v zaostanku, saj se kot mlajše niso ukvarjale z računalniki. V osemdesetih so prišli tudi filmi, kot so Weird Science, Revenge of the Nerds in War Games, ki so definirali računalniške entuziaste (geke). In to niso bile ženske.«

Več iz rubrike