Ob 35-letnici programa Erasmus v obtok posebni kovanci za dva evra

Kovanec je zasnoval francoski oblikovalec Joaquin Jimenez, ki je v preteklosti za svoja dela že prejel priznanja.
Fotografija: Zmagovalna podoba spominskega kovanca ob obletnici programa Erasmus+. FOTO: Evropska komisija
Odpri galerijo
Zmagovalna podoba spominskega kovanca ob obletnici programa Erasmus+. FOTO: Evropska komisija

Evropska komisija je za leto 2022, že pred časom napovedala dva-evrski spominski kovanec, na katerem bo motiv programa Erasmus+. Slednji namreč v letošnjem letu praznuje 35 let delovanja, v program pa je do danes bilo vključenih že več milijonov ljudi.

image_alt
Prek programa za izmenjave podjetnikov ustvarjenih že 9000 poslovnih partnerstev

Med natečajem, na katerem so izbirali zasnovo spominskega kovanca, je komisija prejela več kot 70 predlogov kovancev, od teh pa izbrala šest, ki so nato nadaljevali v naslednji krog. Šest predlogov je natečajna komisija predstavila javnosti, ki je lahko lani glasovala po svojem okusu. Oddanih je bilo več kot 72.000 glasov, zmagovalca pa so nato objavili aprila lani.

Kovanci bodo ugledali luč sveta

Zmagovalno zasnovo je pripravil francoski oblikovalec kovancev in medalj Joaquin Jimenez. 65-letnik prihaja iz družine slikarjev, risarjev in glasbenikov, v tem slogu pa je nadaljeval s tradicijo študija likovne umetnosti na šoli v francoskem mestu Angers in hkrati obiskoval tudi tečaje na šoli za oglaševanje.

Po potrditvi zmagovalnega kovanca je Evropska komisija pozvala članice evroobmočja, k zaključku zadnjih korakov do izdelave in nato tudi izdaje spominskih kovancev, kar je bilo načrtovano za začetek julija letos.

Od progrma Erasmu je korsit imelo že deset milijonov ljudi, pišejo na spletni strani komisije. Na fotografiji prireditev Škisova tržnica. FOTO: Jure Eržen/Delo
Od progrma Erasmu je korsit imelo že deset milijonov ljudi, pišejo na spletni strani komisije. Na fotografiji prireditev Škisova tržnica. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ersamus in evro sta najbolj oprijemljiva simbola evropske enotnosti

Na Evropski komisiji Erasmus+ označujejo kot simbolno iniciativo in evropsko zgodbo o uspehu. Od zagona programa, ki se je začel leta 1987, je imelo korist od tega deset milijonov ljudi, so zapisali na spletni strani komisije.

»Erasmus+ je program, ki je spremenil življenja več generacij mladih ljudi, tako znotraj kot zunaj Evropske unije. Ponosna sem, da lahko 35-letnico programa obeležimo s tako lepim kovancem, ki počasti sam Erasmus ter številne intelektualne in človeške izmenjave med preteklimi in trenutnimi udeleženci programa,« je izdajo kovancev komentirala Mariya Gabriel, komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino. Bulgarka je izrekla še čestitke oblikovalcu Jimenezu, ter izrazila veselje glede prihodnjih desetletij evropskih izmenjav.

Na Evropski komisiji Erasmus+ označujejo kot simbolno iniciativo in evropsko zgodbo o uspehu. FOTO: Yves Herman/Reuters
Na Evropski komisiji Erasmus+ označujejo kot simbolno iniciativo in evropsko zgodbo o uspehu. FOTO: Yves Herman/Reuters

Lani je zmagovalcu natečaja čestital tudi komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki je spomnil, da program Erasmus+ mladim Evropejcem omogoča študij v drugi državi članici, kar bogati tako življenja študentov, kot tudi njihov življenjepis. »Erasmus+ in evro sta dva najbolj oprijemljiva simbola evropske enotnosti, tako da je zelo primerno, da uspeh programa proslavljamo s spominskim kovancem za dva evra,« je še dodal komisar.

Več iz rubrike