Nova naprava pošilja zvok direktno v glavo - slušalke niso potrebne

Novi izdelek SoundBeamer, ki ga je predstavila družba Noveto Systems, s pomočjo tehnologije oddaja zvoke naravnost v glavo, brez slušalk, drugi pa jih ne slišijo.
Fotografija: SoundBeamer. FOTO: SoundBeamer / AP
Odpri galerijo
SoundBeamer. FOTO: SoundBeamer / AP

Predstavljajte si svet, v katerem se premikate v svojem osebnem mehurčku. V avtu poslušate svoje najljubše melodije, igrate glasne računalniške igre, gledate film ali poslušate navodila navigacije - ne da bi motili okolico.
 
To je možnost, ki jo ponuja SoundBeamer, nova futuristična avdio naprava izraelskega podjetja Noveto Systems. Namizna naprava oddaja zvok neposredno poslušalcu brez potrebe po slušalkah.
 
Tehnologija uporablja 3D zaznavalni modul in locira ter spremlja položaj ušesa, kamor pošilja zvok prek ultrazvočnih valov, da ustvari zvočne žepe ob ušesu uporabnika. FOTO: SoundBeamer
Tehnologija uporablja 3D zaznavalni modul in locira ter spremlja položaj ušesa, kamor pošilja zvok prek ultrazvočnih valov, da ustvari zvočne žepe ob ušesu uporabnika. FOTO: SoundBeamer
Strokovnjaki, ki so napravo že preizkusili, občutek poslušanja opisujejo kot naravnost iz znanstvenofantastičnega filma. »Tridimenzionalni zvok je tako blizu, da se vam zdi, da je v ušesih, pa tudi spredaj, nad in za njimi,« so zapisali v enem od komentarjev.
 
Družba pričakuje, da bo naprava, čeprav namizna, imela veliko praktičnih uporab, od poslušanja glasbe ali konferenčnih klicev, ne da bi pri tem motili sodelavce, do igranja iger, gledanja filmov ali poslušanja glasbe, ne da bi motili okolico. Kljub temu je mogoče jasno slišati zvoke iz okolice, navajajo v podjetju.


Tehnologija uporablja 3D zaznavalni modul in locira ter spremlja položaj ušesa, kamor pošilja zvok prek ultrazvočnih valov, da ustvari zvočne žepe ob ušesu uporabnika. Zvok je mogoče slišati v stereo ali prostorskem 3D-načinu, ki ustvarja 360-stopinjski zvok okoli poslušalca, so sporočili iz podjetja.
 
Celo izvršni direktor Christophe Ramstein koncept težko opiše z besedami. »Možgani ne razumejo kaj se dogaja,« je dejal.
 
Družba pričakuje, da bo naprava, čeprav namizna, imela veliko praktičnih uporab. FOTO: SoundBeamer / AP
Družba pričakuje, da bo naprava, čeprav namizna, imela veliko praktičnih uporab. FOTO: SoundBeamer / AP
»Napravi ni treba povedati, kje ste. Ne pretaka se na točno določeno mesto. Spremlja te, kamor koli greš. Ob tem zvok ne moti drugih. Toda še vedno lahko komunicirate z njimi,« je še dodal Ramstein.
 
Koncept sicer ni nov, vendar je Noveto prvi uvedel tehnologijo, njihova namizna naprava SoundBeamer 1.0 bo tako prvi potrošniški izdelek oziroma blagovna znamka s to tehnologijo.
 
Ramstein je napovedal, da bo »manjša, bolj seksi« različica prototipa pripravljena do božiča 2021.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

ikonomija

Od jutra je odvisna produktivnost posameznika

Kakovost dneva je velikokrat odvisna od tega, kako se ta začne. Kaj predlagajo strokovnjaki?

Komentarji: