Nokia tudi lani z dobičkom

Nokia nadaljuje z investicijami v omrežje 5G, pri tem pa so sooča z močno konkurenco kitajskega Huaweija in švedskega Ericssona.
Fotografija: Potek inštalacije Nokijine 5G infrastrukture v New Yorku.
Odpri galerijo
Potek inštalacije Nokijine 5G infrastrukture v New Yorku.

Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia je lani ustvaril 18 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je imel leto pred tem 540 milijonov evrov izgube. Prihodke od prodaje so na letni ravni povečali za en odstotek na 23 milijard evrov.

Samo v lanskem zadnjem četrtletju je Nokia imela 563 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je ta v enakem obdobju leta 2018 znašal 203 milijone evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Prihodki od prodaje v zadnjem trimesečju so ostali skoraj nespremenjeni pri 6,9 milijarde evrov.

Nokia nadaljuje z investicijami v omrežje 5G, pri tem pa so sooča z močno konkurenco kitajskega Huaweija in švedskega Ericssona.

Družba ima pogodbe za 55 komercialnih 5G omrežij, od tega jih 19 že deluje.

Velika Britanija delno onemogočila Huawei, EU ne

Kakšen bo njen položaj na trgu je še težko oceniti. Zagotovo pa ji ne gre na roko odločitevo Evropske komisije, ki je mogočil sodelovanje v tekmi tudi kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei, za katerega ZDA zaradi domnevnih varnostnih groženj pozivajo k blokadi.

Med bruseljskimi priporočili je tudi "izogibanje odvisnosti od enega ponudnika" in "odvisnosti od ponudnikov, ki predstavljajo visoko stopnjo tveganja".

Huawei je "nepristranska" priporočila že pozdravil. "Ta nepristranski in na dejstvih temelječ pristop k varnosti pri 5G Evropi dovoljuje varnejše in hitrejše omrežje 5G," so sporočili iz družbe.

Poudarili so, da so v Evropi prisotni skoraj 20 let, v tem času pa so med drugim dokazali svojo zavezanost varnosti in transparentnosti. Napovedali so, da si bodo še naprej prizadevali za tesno sodelovanje z vladami in drugimi pristojnimi.

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi po Trumpovih navedbah kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu.

Na Otoku so zavzeli nekoliko drugačno odločitev. Britanska vlada je namreč odločila, da omeji sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri razvoju pametnega omrežja 5G na Otoku. Velika Britanija je prejšnji teden Huaweiju sicer prižgala zeleno luč za sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G, vendar v omejenem obsegu. "Želimo povezljivost na svetovni ravni takoj, ko bo mogoče, vendar ne na račun nacionalne varnosti," je dejala ministrica za kulturo Nicky Morgan, ki je pristojna tudi za digitalizacijo. "Visoko tvegani ponudniki nikoli niso in nikoli ne bodo dobili dostopa do naših najbolj občutljivih omrežij," je dodala.

Huaweija v britanski vladi sicer niso izrecno omenili, a je jasno, da z izrazom "visoko tvegani ponudniki" merijo prav nanj. Že pred časom so nakazali, da do jedrskih elektrarn in vojaških baz ne bo imel dostopa. Odločitev Britancev, da Huaweija ne izločijo popolnoma, pa je razjezila ZDA. Ameriški uradniki so tudi že opozorili na možnost, da bi lahko Kitajska svojo prisotnost izkoristila za vohunjenje in povzročila celo izpad omrežja na Otoku. Prav zato bi lahko Washington prekinil izmenjavo tajnih podatkov z Londonom.

Pri Huaweiju ameriške obtožbe ves čas odločno zanikajo.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: