Post pandemski scenarij: 3 do 5 dni dela na daljavo tedensko

Nova realnost je povzročila masovne selitev iz pisarn v zavetje doma.
Fotografija: Delo od doma zagonskih podjetij ni upočasnilo. Pravzaprav se je v mnogih primerih proudktivnost celo povečala. FOTO: REUTERS/Nicky Loh
Odpri galerijo
Delo od doma zagonskih podjetij ni upočasnilo. Pravzaprav se je v mnogih primerih proudktivnost celo povečala. FOTO: REUTERS/Nicky Loh

Britanska mreža zagonskih podjetij, Founders Forum, je naredila raziskavo, v kateri je na stotine ustanoviteljev in njihovih ekip razkrilo svoje izkušnje dela na daljavo in načrte za prihodnjo pandemijo, je poročala spletna stran visualcapitalist.com.
 
Pred zaprtjem je na Otoku 94 odstotkov anketiranih (večina je stara med 26 in 50 (80 odstotkov), od tega 40 odstotkov pa 31 do 40 let) delalo v pisarni, zdaj jih 90 odstotkov dela od doma.

Kaj pričakujejo?


Če nas je zgodovina česar koli naučila je to, da lahko svetovni dogodki povzročijo trajne množične spremembe. Kot je bilo v primeru 11. septembra, kar je imelo trajni vpliv na varnost na letališčih.

Čeprav je večina anketirancev načrtovala, da se bodo vrnili v pisarno v roku šestih mesecev, podjetja razmišljajo, da bi delo na daljavo morebiti ostalo. Realističen post pandemski scenarij bi lahko vključeval 3 do 5 dni dela na daljavo tedensko. Nekaj dni na teden pa bi bile cele ekipe v službi.

Več kot 92 odstotkov vprašanih si namreč želi, da bi imeli možnost vsaj nekdaj dni delati od doma.
 

Prednosti in slabosti dela od doma


Vprašani so nanizali kar nekaj zanimivih dogovorov, kaj je bilo dobro in kaj slabo pri delu od doma.
 
Negativno Pozitivno
Manj spontanih sodelovanj (63 odstotkov) Flekisbilnost (44,8 odstotka)
Zabrisana meja med delom in življenjem (10 odstotkov) Ni vožnje na delo (24,3 odstotka)
Omejeno delovno okolje (8,1 odstotka) Več osredotočenosti, produktivnost, razporejenje časa (21,3 odstotka)
 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Doma bolj produktivni


Delo od doma zagonskih podjetij ni upočasnilo. Pravzaprav se je v mnogih primerih proudktivnost celo povečala. Več kot polovica vprašanih je dejala, da so bili od doma bolj produktivni, 55 odstotkov je dejalo, da so delali več.

Ampak delo od doma je tudi stresno, še posebej, če so doma tudi otroci. Je pa velika večina pogrešala sodelavce; druženje, pivo po službi, interakcijo s sodelavci,…

Čas, ki ga niso porabili za vožnjo na delo, so izkoristili za družino, delo ali druge aktivnosti, tudi za kuhanje in šport.
 


»Delo na daljavo je bila odlična rešitev v času karanten, toda resnično ustvarjalno delo potrebuje interakcijo iz oči v oči, ne pa neskončnih klicev preko Zooma. Brez spoštovanja in kemije srečanj v resničnem svetu, bo svet veliko manj ustvarjalen,« je dejal Rohan Silva, direktor Second Home.

Prihodnost je delo na daljavo


Ta pandemija je prinesla novo normalno stanje, ki hkrati postavlja nove izzive in razkriva nove smernice za prihodnost. Zaenkrat je videti, da se v našo kolektivno programsko opremo šifrira nov način dela.

In če se zagonska podjetja kakršen koli pokazatelj, se zna zgoditi, da se bo delovno življenje za vedno spremenilo.

Več iz rubrike

ikonomija

Afera pri Porhubu odnesla vodilna človeka podjetja

Novico so sporočili kmalu po objavi New Yorkerjevega pregleda podjetja, ki razkriva večletno objavljanje videjev spolnih aktov, ki so nastali brez sporazumov.

ikonomija

Avstrija: Hiter rast vetrnih elektrarn

Avstrija je vse bolj "posejana" z vetrnicami. V to obliko proizvodnje električne energije se vedno več investira.

ikonomija

Nove različice Omicrona zbujajo strah in zahtevajo hiter odziv

Svet se pripravlja na nov val pandemije. Pri nas in v Evropi se je že začela rast okužb. Nujno je najti cepivo za najnovejše različice Omicrona.

ikonomija

NFT-ji bodo oglase naredili spet vidne, izdelke pa prodane

Resni NFT pogovori, divje napovedi in zabava!, je bila rdeča nit slovenske NFT konference, kjer smo slišali, kako se da služiti s podcasti in (spet) z oglasi.

Komentarji: