Nasvidenje stari LTE, dobrodošla pametna mesta 5G

Med številnimi novostmi prihodnosti, ki jih bo omogočil 5G, bodo pametna mesta ena najbolj revolucionarnih.
Fotografija: FOTO: Robyn Beck / AFP
Odpri galerijo
FOTO: Robyn Beck / AFP

Čeprav je res, da so se omrežja 5G začela uvajati šele leta 2019, je eno leto kasneje že prineslo večje število komercialnih uporab naslednje generacije povezljivosti. A pred tehnologijo 5G je še dolga pot, preden bo izpolnila svojo obljubo, da bo omogočila vertikalne trge, množičen internet stvari (MIoT), kritične komunikacije, javno varnost in množico drugih naprednih aplikacij in primerov uporabe.

Tehnologija se še vedno razvija in obstaja več ovir, ki jih je treba premagati. Še vedno obstaja nekaj neznank o prepletenosti podjetniških partnerstev za uporabo 5G in kako jo najbolje spremeniti v denar.

Med številnimi novostmi prihodnosti, ki jih bo omogočil 5G, bodo pametna mesta ena najbolj revolucionarnih. Razvoj pametnih mest je v začetni fazi in mobilne tehnologije, kot je 5G. Nasledniki pa imajo ogromno priložnosti in ključno vlogo v tem prostoru.


Internet stvari (IoT) zagotavlja temelje za pametna mesta, in tehnologija 5G, od katere bo IoT imel še največ koristi, bi bil neločljivo povezan z zgodbo o uspehu teh zelo povezanih mest prihodnosti. Največ poudarka je bilo doslej namenjeno postavitvi temeljev: sprejetje ogrodja, ki prinaša različne pomembne elemente pametnega mesta. Toda zdaj, ko je ogrodje v fazi gradnje, imajo mobilni operaterji priložnost začeti naslednjo fazo izvajanja z uporabo novih omrežij 5G.

Čeprav bo celoten potencial razširjenega 5G viden šele čez čas, je trebe najprej odstraniti ovire za to tehnologijo, zgodnji uporabniki pa morajo upoštevati prednosti in izzive takšnega pristopa. Takojšen vpliv večjih hitrosti in nižje zakasnitve prinaša ogromno prednosti, vendar vseeno obstaja nekaj manj razširjenih pomislekov glede 5G, ki jih je vredno raziskati.


Kdaj mesto postane pametno?


Ko je govora o »pametnem mestu«, ne gre le na povezave, temveč predvsem na podatkovno vodeno, medsebojno povezano in inteligentno. V določeni meri mesta, ki ustrezajo definiciji »pametna«, že obstajajo. Po številnih mestih namreč že obstajajo mreže senzorjev v infrastrukturnih elementih, kot so semaforji in parkirni števci, ki zbirajo podatke, jih analizirajo in rezultate uporabljajo za optimizacijo občinskih sistemov.
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto

»Ko pomislimo na pametna mesta, takoj pomislimo na ogromno število naprav (na milijone, morda na stotine milijonov), ki spadajo v senzorsko omrežje za nadzor, nizkoenergijsko strojno komunikacijo, pametne domove, pametne tovarne in na milijone končnih uporabnikov, ki so v stiku z vsemi temi napravami. Med sodobnimi tehnologijami, ki so danes na voljo ali se rišejo na obzorju, lahko samo 5G zagotovi takšno množično povezljivost in zelo veliko zmogljivost,« pravi strokovnjak za mobilna omrežja naslednje generacije, Pradeep Bhardwaj.

Višji strateški direktor in vodja industrijskih standardov podjetja Syniverse dodaja, da takih mest ne moremo imenovati pametno mesto, dokler se vsi ti sistemi z visoko gostoto ne sporazumevajo med seboj in s platformami, ki upravljajo te sisteme in storitve.

Tu nastopi 5G in ponudi osnovni okvir tehnologij, zmogljivosti, storitev in primerov uporabe, podkrepljenih s tehničnimi lastnostmi, kot so velika zmogljivost, popolna zanesljivost, vseprisotna razpoložljivost in visoko odzivna povezljivost, ki so tako ključne za ta novi svet.Številna mestna območja so na primer začela uporabljati avtomatizirane prometne signale za izboljšanje pretoka prometa. Toda prihod 5G omrežij nam omogoča, da to dvignemo na naslednjo raven.

IoT senzorji v pametnem mestu imajo različne zahteve glede pretoka, zakasnitve, zanesljivosti in mobilnosti. Omrežje 5G lahko s pomočjo širokopasovnosti, nizko zakasnitvijo in virtualizacijo postane ogrodje, ki združuje vse tehnologije in izpolnjuje zahteve za razvoj naprednih, zapletenih in množičnih IoT, kot so komunikacije z ultra-zanesljivo in nizko latenco (URLLC).

Ti osnovni elementi sprejemanja IoT v velikem obsegu, ki temelji na tehnologiji 5G, bi čez nekaj let zagotovili bistveno podlago za komunikacijo vozil z drugimi vozili in okolico (V2X).

Več podatkov bomo imeli, bolj natančne bodo naše ugotovitve in boljša bo naša možnost upravljanja in vodenja mest, meni Bhardwaj. Zmogljivosti tehnologije 5G, da zagotovi množične povezljivosti, ki omogočajo uporabo milijon naprav za primerjanje in analizo podatkov, jo naredijo zelo privlačno za uporabo v pametnih mestih, pravi.


Obstaja več področij pametnih mest, kjer 5G lahko prinese novosti. Denimo pametno ravnanje z odpadki, pametno upravljanje z energijo, pametno upravljanje z vodo, pametna omrežja in pametni prometni sistemi. Z upravljanjem teh zelo pomembnih sistemov na okolju bolj prijazen način, bi 5G lahko uporabili tudi za reševanje nekatere okoljskih izzivov, kot so svetovne emisije toplogrednih plinov in večja poraba energije, ki bi jih z rastjo pametnih mest prinesla veliko večja urbanizacija.

Poleg teh primerov bo 5G omogočil tudi večjo hitrost mobilnega interneta, kar bo odprlo pot novi generaciji visoko zanesljivih in avtomatiziranih storitev v realnem času za pametna mesta.

»Z gotovostjo lahko rečemo, da bo ta tehnološki standard naslednje generacije služil kot osnova za obsežne medsebojno povezane brezžične infrastrukture, ki so tako potrebne za pametno mesto. Vendar to ne pomeni, da lahko pozabimo na težave,« opozarja Bhardwaj.


Več povezav, več težav


FOTO: metamorworks/Getty Images/iStockphoto
FOTO: metamorworks/Getty Images/iStockphoto
Čeprav visoka hitrost in nizka zakasnitev omrežij 5G prinašajo nove načine povezljivosti, bo to naravno povečanje komunikacije med napravami predstavljalo problem. Ne glede na namen, vsaka nova povezana naprava poveča število vstopnih točk v omrežju, ki se zlahka spremenijo v slabo točko za kibernetsko varnost, če z njimi ne upravljamo na pravilen način.

»Tehnologija 5G je že zasnovana za čim večjo varnost in ima še dodatne zmogljivosti za varnost, vendar tega nikoli ne smemo jemati kot samoumevno, saj bi sprejetje 5G v več panogah znatno povečalo morebitne točke za napad in povzročilo večje tveganje. Za boj proti temu je treba skrbno preučiti varnostne vidike 5G, zlasti v hibridnem okolju, kjer bi 5G in starejše tehnologije, kot sta 4G in LoRA, delovale druga ob drugi. Povezljivost za IoT in s tem pametna mesta je precej raznolika in razdrobljena, kar ovira vizijo IoT. Pričakuje se, da bo 5G to izboljšala tako, da bo združila vse tehnologije. Ne smemo podcenjevati pomena nove tehnologije za pametna mesta, kjer delež kritičnih okvar v infrastrukturi ne bi mogel biti večji. Kritična sredstva in omrežne storitve morajo biti zaščitene pred kibernetskimi grožnjami, da se prebivalstvu zagotovi varnost in mir,« še dodaja Bhardwaj.


Te grožnje imajo različen izvor, od naprednejših napadov izobraženih kibernetskih kriminalcev do preprostejših primerov človeških napak. Na splošno je porast modernih kibernetskih napadov močno povezan s paradigmo/arhitekturo in odprtostjo javnega interneta. Ogromna količina zelo občutljivih podatkov se usmerja skozi šibka omrežja in oblake, ki niso zasnovani za zaščito podatkov pred naprednejšimi grožnjami. Zato je vse večja potreba po zasebnih omrežjih, izključenih iz javnega interneta, ki lahko v svojem okolju na varen način prepoznajo in upravljajo s sredstvi.

Ta težava postane še hujša pri delu z omrežji prejšnjih generacij, sploh v veliki količini gostovanj. Te različne omrežne tehnologije bodo v končni fazi morale biti sposobne sodelovati in poganjati neprekinjene povezave med napravami v obsežni implementaciji 5G, ki bi jo pametno mesto zahtevalo.

Pomembne so tudi ureditve, na primer kako bo 5G vplival na gostovanje po vsej državi, kar bo zahtevalo jasno določene dogovore o ravni storitev med ponudniki, mesti in potrošniki. Postavlja se tudi vprašanje odgovornosti glede morebitnih težav, ki bi se lahko pojavile z uvedbo teh novih tehnologij.

Druga morebitna težava, s katero bi se pametna mesta soočila pri uporabi 5G, je vprašanje zaslužka.


Denar ne raste na 5G

FOTO: REUTERS / Yves Herman
FOTO: REUTERS / Yves Herman

Za obsežno uvedbo tehnologije, ki povezuje veliko različnih vrst naprav in storitev za nove primere uporabe, je potrebno ogrodje, ki pa je zelo zapleteno. Enako potrebna in zapletena so tudi poslovna partnerstva.

Številne rešitve za pametna mesta bodo vključevale več uvedb, ki ne bodo zajemale samo preizkušene pasovne širine mobilne industrije in tipične podjetniške rešitve za neodvisne naprave. Te rešitve bodo vključile več udeležencev - operaterje, prodajalce omrežij, prodajalce platform, prodajalce čipov/modulov, proizvajalce naprav, razvijalce aplikacij, vertikalne partnerje, sistemske povezovalce, ki morajo tesno sodelovati in oblikovati učinkovita partnerstva za ustvarjanje in zagotavljanje dolgoročne vrednosti.


Na splošno velja, da so mobilne tehnologije zelo drage (visoki so tako investicijski odhodki kot obratovalni stroški). Čeprav bo tehnologija 5G lahko nudila idealen tehnični okvir za pametna mesta, bo njeno sprejetje in dolgoročni uspeh določeno s tem, kako se upravljajo stroški uvajanja in kako so določeni stroškovni modeli, da bo na koncu vse komercialno donosno. Poleg tega bi različni elementi pametne infrastrukture v pametnem mestu imeli različne osnovne zahteve glede uvajanja in učinkovitosti, zato bi bili potrebni različni tehnični in poslovni modeli. Pri vsem tem bo ključna prilagodljivost.

Nedavna raziskava telekomunikacijskega portala Heavy Reading je pokazala, da več kot polovica podjetij in operaterjev, ki vlagajo v storitve 5G, še ni opredelila svojih tehničnih zahtev za večstranske obračune, usklajevanje in plačilo. To je precej pomembna ovira za uvedbo pametnih mest. Brez ustreznih načrtov za zaslužek in zagotavljanje finančne varnosti, tako da bi vsak udeleženec in partner v vrednostni verigi dobil pravičen delež prihodka, se bodo prihodnje generacije pametnih mest borile z različnimi težavami.


Rana ura zlata ura


Čeprav morajo 5G storitve za pametna mesta očitno premagati še kar nekaj ovir, to še ne pomeni, da jih ni vredno raziskovati, meni Bhardwaj. Vsekakor bo potreben čas, da tehnologija in storitve dozorijo do te mere, da so pripravljene za obsežno uvedbo, ki je tako pomembno za okolje pametnih mest - obseg, zrelost in zanesljivost so trije temeljni stebri pametnega mesta.

Tehnologija 5G bo igrala ključno vlogo v pametnih mestih, toda, da bi iz tega pravilno potegnili zaslužek in želi sadove te revolucionarne tehnologije, morajo zgodnji uvajalci tehnologije ustvariti skupno ogrodje in oblikovati strateška partnerstva.

Več iz rubrike

Komentarji: