Meta, nekdaj Facebook, načrtuje odprtje maloprodajnih trgovin

Podjetje Facebook se je pred dobrim tednom dni preimenovalo v Meto, zdaj pa načrtuje povečanje svoje fizične prisotnosti v realnem svetu.
Fotografija: Krovno podjetje Facebook se po novem imenuje Meta. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Krovno podjetje Facebook se po novem imenuje Meta. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Ime Meta označuje preusmeritev podjetja v t. i. metasvet, ki je virtualni prostor, kjer lahko uporabniki delajo, se srečujejo s prijatelji, nakupujejo in še mnogo več. Vendar mora podjetje za zagon virtualnega sveta očitno povečati svojo prisotnost v fizični obliki v realnem svetu. V maloprodajnih trgovinah naj bi Meta omogočala predstavitev naprav, kot so očala za navidezno resničnost ali pripomočki za telekonference.

Facebook Store

Podjetje Meta, ki je prej delovalo pod imenom Facebook, naj bi po poročanju The New York Timesa odprlo maloprodajne trgovine, čeprav datum odprtja še ni določen. Novica o teh načrtih je odjeknila le dober teden dni po tem, ko se je podjetje preimenovalo. To bi bila sicer prva tovrstna poteza za podjetje, ki ima med drugim v lasti največje družbeno socialno omrežje Facebook.

Očala za virtualno resničnost. Foto: Yves Herman / Reuters
Očala za virtualno resničnost. Foto: Yves Herman / Reuters

Meta naj bi gradnjo glavne trgovine načrtovala v mestu Burlingame v Kaliforniji, kjer ima sedež Facebookov raziskovalni center Reality Labs. Pred spremembo imena se je podjetje odločilo, da bo svoje maloprodajne lokacije imenovalo 'Facebook Store'. Meta prek spleta prodaja več izdelkov, ki bi jih stranke lahko preizkusile v živo. V trgovinah naj bi bile predstavljene naprave, kot so očala za navidezno resničnost in pripomočki za telekonference, je poročal The New York Times.

image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Očala za virtualno resničnost Oculus Quest se bodo preimenovala v Meta Quest, ljudem pa bi lahko omogočala, da si pred nakupom ogledajo metasvet, o katerem smo na našem portalu že pisali. Podjetje prodaja tudi naprave za video klepet Facebook Portal, ki se bodo preimenovale v Meta Portal. Obe napravi se že prodajata na nekaterih prodajnih mestih.

Vstop v virtualno resničnost skozi trgovine v resničnem svetu

Po navedbah The New York Timesa načrti za gradnjo še niso uradno potrjeni, vendar kažejo, da Meta potrebuje prisotnost v resničnem svetu, da bi predstavila, kaj lahko naredi v virtualnem metasvetu. Podjetje je bilo sicer v zadnjih mesecih na udaru, po tem ko je nekdanja uslužbenka Facebooka kongresu in medijem posredovala dokumente, ki so razkrili, da se podjetje zaveda več težav s svojimi platformami, vendar jih ignorira ali ne rešuje.

image_alt
Žvižganje in obtožbe ne vplivajo na Facebookov zaslužek

Kljub ambicioznim načrtom soustanovitelja nekdanjega Facebooka, Marka Zuckerberga, pa možnosti za uspeh z maloprodajnimi trgovinami niso garantirane. Apple je denimo s svojimi maloprodajnimi trgovinami uspešen, Google pa je pred kratkim odprl svojo prvo lokacijo. Microsoft je po drugi strani lani opustil prodajo na svojih maloprodajnih lokacijah in se raje osredotočil na spletno trgovino.

Več iz rubrike