Krvni tlak sem si meril s pametno uro in to želim ponoviti

Huaweijeva ura Watch D deluje kot manšeta za merjenje krvnega tlaka.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Getty Images/iStockphoto

"Ura Huawei Watch D mi je skoraj brez zvoka, a s precejšnjim pritiskom na zapestje izmerila krvni tlak, medtem ko sem sedel na stojnici na sejmu IFA 2022 v Berlinu. Tako je, le nekaj nosljive tehnologije, ki opravlja funkcijo, ki je običajno v izključni pristojnosti manšet, ki jih nosite v zdravniški ordinaciji. Občutek je bil na pol poti med neprijetnim in nemogočim," je v prispevku za Tech Radar napisal Lance Ulanoff.

Huawei je uro Huwaei Watch D predstavil že maja, vendar je šele pred kratkim dobila (ali pa je zelo blizu) evropsko odobritev za uporabo kot zdravstvena naprava. O ameriški agenciji FDA še ni ne duha ne sluha in glede na Huaweijevo omejeno prepoznavnost v državah se ne rpeičakuje, da se bo to zgodilo v kratkem. V začetku tega leta nismo smeli preizkusiti naprave, vendar je bil Huawei ob pričakovanju regulativne odobritve pripravljen meni in drugim na sejmu omogočiti testno vožnjo nove tehnologije.

image_alt
3D tisk pozitivno vpliva na gospodarstvo

Da bo jasno, tudi druga podjetja, ki izdelujejo nosljive naprave, se ukvarjajo z merjenjem krvnega tlaka in ga začenjajo ponujati, vendar to večinoma počnejo z IR-senzorji. Vendar ne v uri Huawei Watch D. Gre za pravo manšeto za merjenje krvnega tlaka, čeprav v velikosti zapestja.

Pri napravi je pravzaprav veliko presenetljivih stvari - vključno z nekaterimi, ki nimajo veliko opraviti z mehanizmom za merjenje krvnega tlaka -, vendar se za zdaj osredotočimo na to.

Huawei Watch D je na videz zelo podobna običajni, čeprav nekoliko debelejši pametni uri za zdravje in telesno pripravljenost, zato dobro skriva svoje sposobnosti za branje tlaka. Tehnologija je v resnici dvodelna.

V uri je noro majhna mini črpalka, ki je po besedah Huaweija sposobna črpati do 49 kilopaskalov (kPa) tlaka. Povezana je z mehurjem ali, kot ga je poimenoval Huawei, dvoplastno zračno blazino v pasu ure, ki lahko ob polnem črpanju odčita med 40 in 230 kPa (če imate 230 ali več, je to lahko razlog za resno skrb).

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Umerjanja ure ali traku ni. Namesto tega začnete z merjenjem zapestja, da ugotovite, ali potrebujete srednje velik ali velik pas (ura bo na voljo v teh dveh velikostih pasu za samo eno velikost ure), nato pa ima vsak pas veliko nastavitev za tesno, vendar ne neprijetno prileganje.

Sama ura je s pravokotnim obrazom in svetlim, jasnim vmesnikom precej privlačna. Morda bi pričakovali, da bo ura za merjenje krvnega tlaka videti bolj medicinsko, vendar je potemtakem namenjena tudi vadbi (podpira 70 vadb) in drugim dejavnostim s pametnimi urami. Pas je širši od običajnega in s tistim trakom napihljivih mehurčkov v notranjosti tudi nekoliko debelejši od običajnega. Vendar ne toliko, da bi to kdo drug opazil ali da bi se počutil neudobno.

Po pomerjanju, ki je trajalo nekaj sekund, mi je predstavnik podjetja Huawei uro potisnil čez roko in na zgornji del zapestja, preden je našel pravi položaj zaponke.

Videl sem, kako je na uri prešel na aplikacijo za merjenje krvnega tlaka, nato pa mi je rekel, naj se sprostim, položim roko na prsni koš in razkrečim pest (okej, bil sem malce živčen - sem grozen pacient).

Pritisnil je stranski gumb ure in skoraj neslišno se je mehurček traku Watch D začel polniti. Ko se je pritisk povečal, se mi je zdelo, kot da bi me nekdo z izjemno močnim prijemom prijel za zapestje. Ni bolelo, vendar tudi ni bilo zelo udobno (v bistvu kot običajen aparat za merjenje krvnega tlaka).

Po približno minuti (morda manj) je tlak nenadoma popustil, ne počasi, temveč hitro in odločno.

Moj podatek, 132/100, se je takoj prikazal na uri in, kot mi je pokazal zastopnik, tudi na telefonu Huawei. Tam sem dobil več podrobnosti o svojem odčitku, vključno z nekoliko zaskrbljujočo omembo "hipertenzija (stopnja 2)". Ker sem pravkar opravil zdravniški pregled in sem imel odličen krvni tlak, bom to pripisal živčnosti in stresu zaradi udeležbe na sejmu IFA.

Aplikacijo lahko uporabite tudi za načrtovanje opomnikov za merjenje krvnega tlaka.

image_alt
So roboti učinkoviti pri odkrivanju duševnih težav pri otrocih?

Ob pogledu na ta podatek sem bil, kot bi rekli moji britanski prijatelji, osupel. Nič pri tem se mi ni zdelo poceni ali neprepričljivo. Ura Huawei Watch D in njena majhna zapestna manšeta za merjenje krvnega tlaka sta delovali, kot je bilo napovedano.

Druga izjemna trditev o tej uri je, da zmore to, EKG, merjenje srčnega utripa, vadbo, obvestila pametne ure in, kot trdi Huawei, z enim polnjenjem zdrži 7 dni. Podjetje vztraja, da je to z opravljanjem več meritev na vseh senzorjih, vključno z manšeto za merjenje krvnega tlaka. Če je to res, je to osupljivo.

Ura ima tudi stopnjo zaščite IP68, kar pomeni, da prah in voda ne bosta predstavljala težav.

 "Ne vem, ali bo ura kdaj prišla v ZDA, kjer je medicinske pripomočke težko spraviti skozi agencijo FDA. Vprašajte Apple, ki se trudi, da v zvezi z nobeno od svojih funkcij ure Apple Watch ne navaja nobenih resničnih medicinskih trditev," pravi Ulanoff. 

Več iz rubrike