Kitajska postavila dvakrat več baznih postaj 5G kot preostali svet skupaj

Kitajska je sporočila, da je letos postavila blizu 700.000 baznih postaj 5G, kar presega prvotni cilj pol milijona, saj si država še naprej prizadeva za vodilno vlogo v naslednji generaciji ultrahitre brezžične tehnologije.
Fotografija: Južna Koreja, prva država na svetu, ki je ponudila storitve 5G, je imela po vladnih podatkih aprila 115.000 delujočih baznih postaj. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Južna Koreja, prva država na svetu, ki je ponudila storitve 5G, je imela po vladnih podatkih aprila 115.000 delujočih baznih postaj. FOTO: Shutterstock

Število je več kot dvakrat večje od števila baznih postaj 5G zunaj Kitajske, je dejal namestnik ministra za industrijo in informacijsko tehnologijo (MIIT) Liu Liehong, ne da bi navedel primerjalne podatke iz drugih držav.
 
MIIT je prejšnji mesec razkril, da je sredi oktobra po vsej državi delovalo več kot 690.000 baznih postaj 5G s 160 milijoni naprav, povezanih v omrežje 5G. Liehong je to številko posodobil v sredo, ko je govoril na kitajskem razvojnem forumu in dejal, da trenutno v državnem omrežju 5G deluje več kot 180 milijonov naprav.
 
MIIT je prejšnji mesec razkril, da je sredi oktobra po vsej državi delovalo več kot 690.000 baznih postaj 5G s 160 milijoni naprav, povezanih v omrežja 5G. FOTO: Shutterstock
MIIT je prejšnji mesec razkril, da je sredi oktobra po vsej državi delovalo več kot 690.000 baznih postaj 5G s 160 milijoni naprav, povezanih v omrežja 5G. FOTO: Shutterstock
»Dobra infrastruktura je spodbudila vrsto novih aplikacij, ki temeljijo na 5G,« je za lokalni medij Sina News dejal Liehong. »Na primer, v sektorju pametnega izobraževanja so se med pandemijo covid-19 pojavili novi izobraževalni modeli, kot so ultra-ločljivo, interaktivno poučevanje na daljavo, ki ga poganja 5G, poglobljeno poučevanje s tehnologijo razširjene in navidezne resničnosti ter hologramske učilnice.«
 
Analitiki pravijo, da čeprav je bila uvedba baznih postaj 5G številčno impresivna, je to le kaplja v morje v primerjavi z ogromno bazo kitajskih 1,2 milijarde uporabnikov 4G, kar je ustvarilo položaj, v katerem potrošniki neradi nadgrajujejo na omrežje 5G, kjer ni nujne potrošniške storitve.


5G spremnja svet


Kitajska je še pospešila uvedbo tehnologije 5G, saj se spopada z ZDA za globalno prevlado v najmodernejših tehnologijah, kot so umetna inteligenca, 5G in Internet stvari (IoT), ki se štejejo za ključne sestavine za doseganje konkurenčnosti v novem gospodarstvu.
 
Tamkajšnji predsednik Xi Jinping je omrežja in podatkovne centre 5G izpostavil kot glavne prednostne naloge v načrtih države za naložbe v »novo infrastrukturo«. Omrežje naslednje generacije velja za temeljni element nove kitajske digitalne infrastrukture, namenjene spodbujanju večje povezljivosti za potrošnike in podjetja.


Da bi Kitajska dosegla popolno pokritost, bo skupaj potrebovala 10 milijonov baznih postaj 5G, kar bo zahtevalo približno 2 bilijona juanov (približno 256 milijard evrov) naložb, pravi Zhang Yunyong, član CPPCC in predsednik raziskovalnega inštituta China Unicom.
 
Južna Koreja, prva država na svetu, ki je ponudila storitve 5G, je imela po vladnih podatkih aprila 115.000 delujočih baznih postaj. Korejska vlada je prejšnji teden sporočila, da je število uporabnikov storitev 5G avgusta doseglo 8,65 milijona.
 
Po najnovejši napovedi Gartnerja se bo svetovni trg omrežne infrastrukture 5G leta 2020 skoraj podvojil in dosegel vrednost 8,1 milijarde ameriških dolarjev oziroma 6,85 milijarde evrov.
 

Več iz rubrike