Kako Jeff Bezos služi in troši denar

Svoje bogastvo namerava Bezos porabiti v dobro človeštva, ampak ne na način, kot si ga predstavljate.
Fotografija: Bezos je tako bogat, da je zanj potrošnja 88.000 dolarjev dnevno podobna kot če povprečen Američan porabi dolar na dan. FOTO: REUTERS/Isaiah J. Downing
Odpri galerijo
Bezos je tako bogat, da je zanj potrošnja 88.000 dolarjev dnevno podobna kot če povprečen Američan porabi dolar na dan. FOTO: REUTERS/Isaiah J. Downing

Direktor spletnega podjetja Amazon Jeff Bezos naj bi bil težak kar 156 milijard ameriških dolarjev. Z vrtoglavim zneskom je postal prvi človek, ki si je nakopičil več kot 100 milijard dolarjev bogastva. Omenjeno vsoto si je težko predstavljati, a so se pri Business Insider potrudili slednje približati našim predstavam.

Bezos je tako bogat, da je zanj potrošnja 88.000 dolarjev dnevno podobna kot če povprečen Američan porabi dolar na dan.
 

Amazon se zažira v vse pore življenja


Amazon je primarni vir Bezosovega bogastva. Podjetje je ustanovil leta 1994 in je 16-odstotni lastnik. Ko raste cena delnic Amazona, raste tudi Bezosovo bogastvo. Od IPO leta 1997 se je cena delnic povečala za 97.000 odstotkov, Amazon pa je postalo podjetje, ki je vpeto v vse vidike našega življenja: Goodreads, IMDb, Alexa, Audible, Twilio, Twitch, Ring.Leta 2019 je Amazon kupil celo spletnega prodajalca čevljev Zappos za vrtoglavih 1,2 milijarde dolarjev. Dve leti prej pa je za 13,7 milijarde dolarjev prevzel ameriško podjetje Whole Foods, ki se ponaša z zdravo prehrano. S tem ima Amazon 18-odstotni tržni delež prodaje preko spleta v ZDA.

Februarja 2018 je podjetje razodelo spletne storitve (Amazon web services) in računalništvo v oblaku vredno 17,5 milijarde dolarjev.
 

Bezos je tudi veleposestnik


Ni presenetljivo, da je najbogatejši Američan tudi največji veleposestnik. V lasti ima 1,4 hektarje veliko domovanje v Medini v zvezni državi Washington, ki je ocenjeno na 25 milijonov dolarjev. Njegov sosed je drugi najbogatejši človek – Bill Gates.

V lasti ima 23 milijonov dolarjev vredno hišo v Washingtonu D.C., sosedi pa so nekdanji ameriški predsednik Barack Obama in Ivanka Trump.

Na Beverly Hillsu ima 25 milijonov dolarjev vredno vilo in tri stanovanja v New Yorku, je pisal Business Insider. Nazadnje je kupil 12.000 hektarjev velik ranč v Texasu, ki služi kot baza za raziskovanje vesolja preko podjetja Blue Origin. Za potovanje med domovanji uporablja letalo Gulfstream vredno 65 milijonov dolarjev.

 
Za razliko od drugih bogatašev, se Bezos ne izpostavlja v filantropskih projektih. Je pa doniral denar za Mary's Place, organizacijo iz Seattla, ki se ukvarja z brezdomci in Dream.US, ki podpira ljudi, ki jih varuje ameriški Dream Act.

Sočasno pa javno vlaga in podpira določene projekte. Leta 2012 je vodil in finančno podprl projekt iskanja enega od raketnih motorjev Apolla 12 na dnu Atlatnika. Na njegovo pobudo ga je NASA podarila Muzeju letalstva v Seattlu. Leta 2018 je podaril 42 milijonov dolarjev za restavracijo z 10.000 let staro uro, ki je simbol dolgoročnega razmišljanja.

Preko podjetja Bezos Expeditions je kupil precej podjetij in osebno vložil v Google, Uber, AirBnB, kupil je tudi časnik Washington Post.
 

Bezos pogled upira v vesolje


Zadnji izmed projektov Jeffa Bezosa je Blue Origin. Raketa New Sheppard je že prestala nekaj pozitivnih letov. Za projekte raziskovanja vesolja letno nameni milijardo dolarjev. Tudi on želi kolonizirati naše osončje. Vso svoje premoženje želi nameniti raziskovaju vesolja. Prepričan je, da je to njegovo poslanstvo. Upa, da bo projekt Blue Origin povečal človeško učinkovitost in produktivnost.
 
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: