Izraelska vlada bo s tehnologijo sledila okuženim s koronavirusom

Kritiki uvedbe tehnologije ukrep označujejo za nevaren precedens in vdor v zasebnost izraelskih državljanov.
Fotografija: Benjamin Netanjahu.
Benjamin Netanjahu.

Izraelska vlada je odobrila uporabo tehnologije za spremljanje gibanja bolnikov s koronavirusom 30 dni, poroča Bloomberg in dodaja, da gre za kontroverzen korak v boju države proti tej hitro nalezljivi bolezni.

Vladni kabinet je o ukrepu razpravljal šest ur in kot je nato včeraj zvečer dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu, uvedel "strog nadzor nad orodji z namenom preprečevanja zlorab."  

Kritiki uvedbe tehnologije za spremljanje okuženih s koronavirusom menijo, da je uporaba tehnologije, ki je bila razvita za sledenje militantom, nevaren precedens in vdor v zasebnost izraelskih državljanov."Tehnologija nam bo v veliko pomoč pri iskanju bolnikov in ustavitvi širjenja virusa," pa je dejal Netanyahu in poudaril, da je Izrael demokracija, ki mora ohraniti ravnovesje med pravicami posameznika in javnim dobrim.

Netanyahu je v ponedeljek zvečer napovedal tudi nadaljnje gospodarske omejitve, saj se število okužb s koronavirusom v Izraelu nenehno povečuje, včeraj jih je bilo 298, brez smrtnih žrtev.

Vlada tako načrtuje drastično zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju v pisarnah, ki jih bodo napotili na prisilne dopuste. Zasebna podjetja bodo morala zmanjšati število zaposlenih na svojih delovnih mestih za 70 odstotkov. Bistvene storitve, kot so supermarketi, lekarne in banke, pa bodo še naprej delovale kot običajno.

"Ne razglašam splošnega zaprtja in upam, da do tega ne bomo prišli, je po pisanju Bloomberga še poudaril premier.

Več iz rubrike

ikonomija

Dr. Drago Rudel: Strategije eZdravja v Sloveniji ni, ministrstva pa so med sebo…

Politika financiranja razvojno-raziskovalnih projektov na področju zdravja v Sloveniji nima skupnega cilja, saj strategije eZdravja ni, ministrstva pa so med seboj neusklajena. Tako Slovenija financi…

ikonomija

Številne navade iz karantene bodo absolutna normala

Če v svojih načrtih nimate digitalnega poslovanja, v letu 2025 več ne boste relevantni, pravi zagovornik spletnih bančnih rešitev in avtor knjižnic uspešnic Brett King.

ikonomija

Kitajci začeli s testiranji tehnologije 6G

Po mnenju strokovnjakov bo 6G do 8.000 krat hitrejši kot 5G.

ikonomija

Konec bank kot jih poznamo

Digitalizacija v bančništvu je dejstvo, a digitalne rešitve so zgolj orodje; same po sebi še ne zagotavljajo uspešnega poslovanja.

Komentarji: