Študent izumil visoko učinkovite sončne celice iz živilskih odpadkov

Študent s Filipinov je iz odpadkov zasnoval posebne sončne celice, ki so se izkazale kot energetsko zelo učinkovite.
Fotografija: Posebne sončne celice AuREUS so zmožne energijo proizvajati tudi v oblačnem vremenu. FOTO: AuREUS
Odpri galerijo
Posebne sončne celice AuREUS so zmožne energijo proizvajati tudi v oblačnem vremenu. FOTO: AuREUS

Raba obnovljivih virov energije je čedalje bolj v porastu. Sem spada tudi izkoriščanje sončne energije, ki ima eno pomembno pomanjkljivost. Taka metoda pridobivanja energije je možna zgolj v lepem sončnem vremenu. To pomeni, da lahko običajne sončne celice energijo proizvajajo zgolj 15 – 25 odstotkov celotnega časa.

Kot poroča My Modern Met, je o tem problemu razmišljal tudi filipinski študent Carvey Ehren Maigue. Prav to ga je spodbudilo k iskanju rešitev. Rezultat je snovanje posebnih sončnih celic AuREUS, ki so zmožne energijo proizvajati tudi v oblačnem vremenu. Učinkovite so kar 50 odstotkov vsega časa, kar je bistveno več od tistih sončnih celic, ki so dostopne na trgu.

FOTO: AuREUS
FOTO: AuREUS

Luminiscenčne celice absorbirajo in odbijejo UV svetlobo


Pri snovanju izdelka je Maiguea navdihnil severni sij, ki ga je študent označil tudi v imenu svojega izdelka. Po njegovih besedah pri tem postopku delci z visoko energijo absorbirajo luminiscenčne delce, ki jih nato oddajajo kot vidno svetlobo.

Luminiscenčne celice lahko najdemo tudi v nekaterih živilskih odpadkih. V postopku izdelave sončnih celic AuREUS so bile te potopljene v smolnato snov. Ko se na delce ujame UV svetloba, jo ti absorbirajo in odbijajo nazaj. Odsevi vidne svetlobe se nato pretvorijo v električno energijo. Luminiscenčne celice se v tem postopku pridobivajo iz sadja in zelenjave, ki jih je treba predhodno pasirati.


Sončna celica AuREUS v višino meri tri metre, njena širina pa znaša dva metra. Celice so primerne za vgradnjo v ovoj stavb, s čimer zagotavljajo trajnostno pridobivanje energije. Po besedah Maiguea se lahko oblika sončnih celic prilagodi posamezni situaciji. Te so lahko tudi bolj abstraktnih oblik, lahko so tudi ukrivljene, a to ne bo vplivalo na njihovo učinkovitost.

Sistem sončnih celic AuREUS je pred kratkim prejel tudi prvo nagrado za trajnostni razvoj Jamesa Dysona. Pridobljena finančna sredstva bo podjetje unovčilo za širitev in nadaljnji razvoj poslovanja.

Več iz rubrike