Dokončno ukinjena letalska povezava Ljubljana Berlin

Nizkocenovnik EasyJet ukinja letalsko povezavo Ljubljane z berlinskim letališčem Tegel, ki je hkrati edina povezava Ljubljane z nemško prestolnico.
Fotografija: Povezavo z Berlinom je EasyJet prekinil že med spomladanskim valom pandemije. Poleti je sledila ponovna vzpostavitev, zdaj pa je odločitev dokončna. FOTO: Vidic Leon/Delo
Odpri galerijo
Povezavo z Berlinom je EasyJet prekinil že med spomladanskim valom pandemije. Poleti je sledila ponovna vzpostavitev, zdaj pa je odločitev dokončna. FOTO: Vidic Leon/Delo

Povezava Ljubljana Berlin je ena od šestih letalskih povezav, ki jih ukinja britanski ponudnik nizkocenovnih letov EasyJet. Kot navaja STA, je povezava bila uvedena poleti 2018 in je hkrati edina povezava Ljubljane z nemško prestolnico.
 

Turbulentno leto


Povezavo z Berlinom je EasyJet prekinil že med spomladanskim valom pandemije koronavirusa, ko se je zaprlo javno življenje po Evropi in svetu. Leti med slovensko in nemško prestolnico so ponovno zaživeli letos poleti, novembra pa je prišla nova ukinitev, ki je zdaj postala tudi dokončna.

Novembra je EasyJet poročal o najslabših rezultatih poslovanja v svoji 25-letni zgodovini. Britanski največji nizkocenovnik je letos do konca septembra ustvaril 835 milijonov funtov (EBITDA) izgube, kar je slabih 909 milijonov evrov. Lani so v istem obdobju poročali o 427 milijonih funtih (465 milijonov evrov) dobička. Pandemija je povsem zdesetkala številke potnikov, promet pa je tako padel za 53 odstotkov.


Spletni Independent piše, da medtem ko je letos EasyJet dosegal primerljive letne rezultate v manj dobičkonosnih prvih mescih leta, so v drugi polovici leta doživeli pogrom poslovanja. Zgolj med marcem in junijem so v podjetju za 11 tednov prizemljili svoja letala. Največ prometa EasyJet ustvari od junija do septembra, vendar letos potovanja zaradi omejitev niso zaživela v isti meri kot prejšnja leta.
 

Območje nekdanje Jugoslavije


Portal Ex-Yu Aviation piše, da EasyJet ukinja tudi štiri povezave s hrvaškimi obmorskimi mesti. Med temi so povezave Benetk s Splitom in Dubrovnikom, Liverpool - Pulj ter Lutonom - Zadar. Britanski nizkocenovnik je sicer že pred letom ukinil povezave iz Stansteda do Dubrovnika in Splita, iz Southenda do Dubrovnika in Pulja ter iz Newcastla do Splita.
Na Hrvaškem več sedežev kot EasyJet ponuja le državni prevoznik Croatia Airlines. FOTO: Ranko Suvar/Cropix
Na Hrvaškem več sedežev kot EasyJet ponuja le državni prevoznik Croatia Airlines. FOTO: Ranko Suvar/Cropix


EasyJet je bil sicer po številu ponujenih sedežev v letu 2019 drugi največji ponudnik letov na Hrvaškem; pred njim je bil le državni prevoznik Croatia Airlines.

Obenem pa EasyJet razmišlja še ukinitvi nove povezave Milana s Tivatom, ki naj bi zaživel letos, na koncu pa je bil prestavljen na naslednje leto. Zdaj vse kaže, da bo povezava nekoliko drugačna, saj naj bi se črnogorski Tivat povezal z Berlinom.
 

Načrti Ljubljane


Kljub slabim novicam iz Letališča Jožeta Pučnika pa EasyJet razmišlja o obnovitvi povezave Gatwick in Ljubljana, že marca pa naj bi leteli na novi povezavi z Lutonom, piše STA.

Še vedno ostaja povezava Ljubljane s Podgorico, ki je ponovno zaživela v minulih dneh. Direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir je za STA povedal, da bo letališče v prestolnici letos doseglo zgolj 19 odstotkov načrtovanega prometa in le 17 odstotkov lanskega prometa. S takšnim upadom se sicer soočajo tudi druga letališča po Evropi.

V letu 2021 Skobir pričakuje izboljšanje razmer, skupno pa ciljajo med 700.000 in 800.000 oskrbljenih potnikov

Več iz rubrike