Hrvati med pandemijo zgradili 106 milijonov evrov vredno polarno križarko

Hrvaška ladjedelnica je med pandemijo dokončala eno najsodobnejših polarnih križark.
Fotografija: Ultramarine. FOTO: Brodosplit
Odpri galerijo
Ultramarine. FOTO: Brodosplit

Novogradnja 487, potniška ladja za polarne odprave, ki bo dobila ime »Ultramarine«, je v petek prvič odplula iz splitskega pristanišča Brodosplit v pristanišče Viktor Lenac na Reki.
 
Tehnološko napredno ladjo za polarne odprave je Brodsplit zgradil za ameriško podjetje Quark Expeditions, ki je del skupine Travelopia.
 
Ultramarine. FOTO: Brodosplit
Ultramarine. FOTO: Brodosplit
»Velik del ladje je bil praktično zgrajen med pandemijo koronavirusa. V morje so jo spustili maja, kar kaže na sposobnost Brodosplita, da tudi v najtežjih pogojih izvede naročena dela v dogovorjenih rokih,« so sporočili iz Brodosplita.
 
Po pristanku na Reki se bo ladja vrnila v splitske vode, kjer bodo pred predajo, ki bo v prvi polovici februarja, izvedene preizkusne vožnje in končno opremljanje.
 
Ladja Ultramarin je dolga 128 metrov in široka 21,5 metra, sprejela pa bo lahko do 200 potnikov, za katere bo v 103 luksuzno urejenih kabinah in javnih prostorih skrbelo 140 članov posadke, imela pa bo tudi neverjetno paleto pustolovskih možnosti.


Po dobavi polarne križarke »Hondius« maja 2019, ki je na veliko zadovoljstvo lastnikov in uporabnikov uspešno zaključila eno arktično in antarktično sezono, bo ta ladja še bolj napredna in nov ponos hrvaškega ladjedelništva, pravijo v ladjedelnici.
 
Vrednost ladje presega 106 milijonov evrov. Posojilo za njegovo gradnjo je zagotovil HBOR, garancijo pa hrvaška vlada.
 
S to ladjo Brodosplit krepi svoj položaj na trgu do 200 metrov dolgih potniških ladij, kjer tekmuje v niši graditeljev najsodobnejših polarnih križark.

Ultramarine. FOTO: Brodosplit
Ultramarine. FOTO: Brodosplit

Več iz rubrike