Porcelanaste adidaske za 103.000, Pogačarjeva majica za 6000 evrov

Na dražbi v New Yorku so za 126.000 ameriških dolarjev oziroma 103.000 evrov prodali unikatne porcelanaste in usnjene športne copate, ki sta jih oblikovala proizvajalec športne opreme Adidas in proizvajalec porcelana Meissen.
Fotografija: Porcelanasti športni copati Adidas so bili na dražbi prodani za najvišjo ceno in s tem dosegli svetovni rekord. FOTO: Sotheby's
Odpri galerijo
Porcelanasti športni copati Adidas so bili na dražbi prodani za najvišjo ceno in s tem dosegli svetovni rekord. FOTO: Sotheby's

Porcelanasti športni copati Adidas so bili na dražbi prodani za najvišjo ceno in s tem dosegli svetovni rekord. Avkcijska hiša Sotheby's je sporočila, da je prejela 72 ponudb.

Čevlji so narejeni iz ročno poslikanega usnja s porcelanskimi nastavki. FOTO: Sotheby's
Čevlji so narejeni iz ročno poslikanega usnja s porcelanskimi nastavki. FOTO: Sotheby's
Čevlji so narejeni iz ročno poslikanega usnja s porcelanskimi nastavki. Kupec je želel ostati anonimen, izkupiček dražbe pa bo namenjen muzeju Brooklyn v New Yorku, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Neobičajni športni copati se v zadnjem času pojavljajo na dražbah z visokimi cenami. Poleti, denimo, so par belih športnih copatov, ki jih je pred približno 50 leti ročno izdelal soustanovitelj podjetja za športno opremo Nike, prodali za 162.500 dolarjev, piše STA. Le malo pred tem so za športne copate košarkarske legende Michaela Jordana iztržili 560.000 dolarjev.
 

Pogačarjeva bela majica prodana za 6000 evrov


Pri nas pa je na dražbi pristala bela majica zmagovalca letošnje kolesarske dirke po Franciji Tadeja Pogačarja. Na dobrodelni dražbi v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je zanjo največ ponudilo podjetje Murexin iz Puconcev, 6000 evrov kupnine pa bo prejelo Kolesarsko društvo Rog za treninge in razvoj mladih kolesarjev.


Dražba je potekala v četrtek, kdo je za majico, ki jo prejme najboljši mladi kolesar na dirki, ponudil največ, so razglasili zvečer ob zaključku letošnjega vrha slovenskega gospodarstva.

Ob tej priložnosti se je virtualnemu dogodku v organizaciji GZS pridružil tudi Pogačar. Podoživel je kolesarsko dirko po Franciji ter dejal: »Dal sem vse od sebe in na koncu presenetil samega sebe in ves svet.«

Tadej Pogacar v beli majici v franciji letos. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier
Tadej Pogacar v beli majici v franciji letos. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier
Opisal se je kot potrpežljivega, marljivega, nepopustljivega, skromnega in prijaznega. Povedal je, da je za uspeh potrebno tudi nekaj sreče, vendar pa vrhunski dosežki zahtevajo mnogo vloženega dela in truda.

Poudaril je pomen kakovostnega treninga in tudi načina življenja, saj je pri njem kot vrhunskem športniku ves dan podrejen kolesarstvu. Izpostavil je velik pomen ekipe kakšnih 100 ljudi, od maserjev in mehanikov do zdravnikov in fizioterapevtov. »Vsi delujemo kot ekipa in delamo drug za drugega,« je dejal.

Ocenil je, da smo Slovenci talentirani za šport. »Smo delavni in trmasti,« je povedal. Vsak vrhunski kolesar seveda pomeni tudi dobro naložbo za sponzorje.
 

Več iz rubrike