»Big Brother« Google se sooča s 5 milijardno tožbo

Zoper družbo Google je vložena tožba, da je nezakonito posegla v zasebnost milijonov uporabnikov, tako da je vsestransko spremljala njihovo uporabo interneta prek brskalnikov, ki so bili nastavljeni v zasebnem načinu.
Fotografija: Medtem ko uporabniki zasebno brskanje vidijo kot varno zatočišče pred budnim očesom, se lahko izkaže da temu v realnosti ni tako. FOTO: REUTERS / Dado Ruvic
Odpri galerijo
Medtem ko uporabniki zasebno brskanje vidijo kot varno zatočišče pred budnim očesom, se lahko izkaže da temu v realnosti ni tako. FOTO: REUTERS / Dado Ruvic

V tožbi je zahtevanih 5 milijard dolarjev odškodnine, poroča Reuters. Navedeno je, da enota Alphabet Inc. naključno zbira podatke o tem, kaj si ljudje ogledujejo na spletu in kje brskajo, kljub temu, da uporabljajo to, kar Google imenuje način brez beleženja zgodovine.

Glede na tožbo, ki je bila vložena na zveznem sodišču v San Joseju v Kaliforniji, Google zbira podatke prek Google Analytics, Googlovega upravitelja oglasov ter drugih aplikacij in vtičnikov spletnega mesta, vključno s pametnimi aplikacijami, ne glede na to, ali uporabniki kliknejo oglase, ki jih podpira Google.Tako Google spoznava uporabnikove prijatelje, hobije, najljubšo hrano, nakupovalne navade in celo najbolj intimne in potencialno neprijetne stvari, ki jih uporabniki iščejo po spletu, je zapisano v tožbi.

Jose Castaneda, predstavnik Googla, je dejal, da se bo kalifornijsko podjetje odločno branilo pred trditvami.

»Kot smo že jasno opozorili - vsakič, ko odprete nov zavihek brez beleženja zgodovine, bi lahko spletna mesta zbirala podatke o vaši dejavnosti,« je dejal.

Medtem ko uporabniki zasebno brskanje lahko vidijo kot varno zatočišče pred budnim očesom, pa raziskovalci računalniške varnosti že dolgo vzbujajo zaskrbljenost, da bi Google in tekmeci lahko povečali vpogled v uporabniške profile s sledenjem v različnih načinih brskanja, ki združujejo podatke iz zasebnega in običajnega brskanja po internetu.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: