Apple je predstavil cel kup novosti; nekateri uporabniki razočarani

Tehnološki velikan je na vsakoletni konferenci Apple WWDC 2022 naznanil tudi najnovejšo programsko opremo za iPhone – iOS 16, vendar ne za vse uporabnike.
Fotografija: Izvršni direktor družbe Apple Tim Cook, Kalifornija, ZDA, 6. junij 2022. Foto: Peter DaSilva / Reuters
Odpri galerijo
Izvršni direktor družbe Apple Tim Cook, Kalifornija, ZDA, 6. junij 2022. Foto: Peter DaSilva / Reuters

Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) je vsakoletna konferenca o informacijski tehnologiji, namenjena predvsem razvijalcem programske opreme. Od začetka pandemije covida-19 je konferenca sicer potekala v digitalni obliki, letos pa so se udeleženci ponovno zbrali v ameriškem mestu Cupertino v sončni Kaliforniji.

Apple je letos napovedal iOS 16, najnovejšo programsko opremo za iPhone, razkril pa je tudi Apple Pay Later – svojo storitev 'kupi zdaj, plačaj pozneje', svoj novi čip M2, 13-palčni MacBook Pro, novi MacBook Air in še mnogo več.

image_alt
Applova funkcija za varovanje zasebnosti bo Facebook stala milijarde

Glavni izvršni direktor družbe Apple Tim Cook je konferenco WWDC 22 začel s predhodno posneto predstavitvijo, na kateri so vodilni delavci razkrili najnovejše različice Applove programske opreme za iPhone, iPad, Mac in uro Watch. Napovedal je tudi dva nova prenosnika, ki ju poganjajo novi čipi M2, ki so bili prav tako razkriti med predavanjem, in še veliko drugega.

Kdo bo razočaran nad novo posodobitvijo iOS 16 in kaj sploh prinaša?

Da se bo nova programska posodobitev za iPhone imenovala iOS 16, ni sicer nič presenetljivega. Grenko razočaranje pa so morda doživeli nekateri uporabniki starejših iPhonov, ki je ne bodo mogli uporabljati, saj bo posodobitev združljiva s telefoni, ki so bili predstavljeni od septembra 2017 naprej, torej iPhone 8 in iPhone 8 Plus ter novejši.

Applova konferenca WWDC 2022, Kalifornija, ZDA, 6. junij 2022. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP
Applova konferenca WWDC 2022, Kalifornija, ZDA, 6. junij 2022. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

Vendar je pri novih posodobitvah programske opreme treba sklepati kompromise, navaja Forbes: »Če želite dodati kopico zmogljivih nadgrajenih funkcij, potrebujete določeno raven moči procesorja. Po drugi strani pa morate nadgradnje omejiti tako, da bodo delovale tudi s starejšimi procesorji, če želite dolgoročno in popolno združljivost.« Dejstvo, da je bilo tokrat izpuščenih toliko telefonov, je jasen znak, da posodobitve potrebujejo več moči in so zato verjetno precej napredne.

image_alt
Kanada bo zaradi varnosti blokirala Huaweijevo 5G omrežje

Gre za »največjo posodobitev zaklenjenega zaslona doslej, ki popolnoma spreminja njegovo delovanje«, je dejal Craig Federighi, podpredsednik uprave za programsko opremo družbe Apple. Novosti, ki ji prinaša posodobitev, pa so po navedbi CNBC-ja še:

  • Funkciji iMessage je Apple dodal možnosti za urejanje sporočil, razveljavitev pošiljanja in označitev niti kot neprebrane.
  • S spremembami funkcije Live Text bo lažje kopirati besedilo s fotografij.
  • Majhni trgovci bodo imeli nov način sprejemanja plačila Apple Pay neposredno s tapkanjem z iPhonom, brez dodatne strojne opreme.
  • Na voljo bo nova možnost 'kupi zdaj, plačaj pozneje.
  • Orodje za družinsko souporabo bo imelo lažji način za nastavitev novih naprav z nastavitvami starševskega nadzora.
  • Center za preverjanje varnosti bo uporabnikom omogočil hiter preklic dostopa do lokacije drugim uporabnikom, kar je po besedah družbe Apple namenjeno vračanju nadzora žrtvam nasilja v družini.
  • Na voljo bo bolj organiziran nadzor pametnega doma.
  • Posodobitev CarPlay, ki bo voznikom omogočala upravljanje klimatske naprave, radia in drugih funkcij, bo vključilo več proizvajalcev avtomobilov, novi avtomobili pa bodo napovedani konec prihodnjega leta.

Energetsko učinkovito delovanje

Apple je oznanil tudi svoj najnovejši čip M2. Naslednik Applovega čipa M1, ki se uporablja v računalnikih Mac in iPad, bo debitiral v novem MacBooku Air in 13-palčnem MacBooku Pro, ki sta bila prav tako napovedana na konferenci v ponedeljek, 6. junija.

Novi MacBook Air, ki ga poganja novi čip M2, Kalifornija, ZDA, 6. junij 2022. Foto: Peter DaSilva / Reuters
Novi MacBook Air, ki ga poganja novi čip M2, Kalifornija, ZDA, 6. junij 2022. Foto: Peter DaSilva / Reuters

Čip M2 bo vseboval 25 odstotkov več tranzistorjev in 50 odstotkov večjo pasovno širino kot M1. Apple je dejal, da se je osredotočil na energetsko učinkovito delovanje, pri čemer je treba povečati hitrost in hkrati omejiti količino energije, ki je za to potrebna, povzema CNBC.

Novi MacBook Air pa bo na voljo v štirih barvah: vesoljsko sivi, zvezdni, polnočni in srebrni. Stal bo 1199 dolarjev, Apple pa bo še vedno prodajal prejšnji MacBook Air s procesorjem M1. Apple pravi, da zavzema 25 odstotkov manj prostora kot zadnji MacBook Air, tehta 2,7 kilograma in bo imel 13,6-palčni zaslon s tanjšimi robovi kot njegov predhodnik.

image_alt
Najvišji neto dohodek na prebivalca v osrednjeslovenski regiji

Novi MacBook Air ima 18-urno življenjsko dobo baterije za gledanje videoposnetkov. Apple ni navedel točnega datuma začetka prodaje, razen tega, da bo izšel naslednji mesec. Applovo proizvodnjo računalnikov Mac so sicer močno upočasnile zapore zaradi covida-19 na Kitajskem. Applova konferenca WWDC se bo zaključila v petek, 10. junija.

Več iz rubrike