Milenijci spremenili življenjski slog in način dojemanja bogastva

Prioritete mlajše generacije so se v zadnjem letu precej spremenile; tudi glede denarja.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Že dobro leto je, odkar se je začela pandemija covid-19, ki je dodobra spremenila življenje, kot smo ga poznali prej. Prišlo je do spremembe načina dela, preživljanja prostega časa, druženja, zapravljanja itd. Krize in velike spremembe so običajno tiste, ki nas prisilijo, da pogledamo na svet z druge perspektive.
image_alt
Drugo mnenje: Kako se zavarovati pred inflacijo

Ker so se naenkrat precej zmanjšale možnosti druženja in aktivnega preživljanja prostega časa, smo bili ljudje več časa sami s seboj ali v krogu najbližjih. Številni so si bili primorani življenje osmisliti na novo, pri tem pa je pogosto prišlo tudi do spremembe načina razmišljanja.
 

Milenijci bogastvo povezujejo z uspehom in srečo, baby boomerji z neodvisnostjo


Boston Private je izvedel raziskavo, pri čemer je anketiral posameznike različnih starostnih skupin, ki imajo v lasti vsaj milijon dolarjev premoženja. Ugotovljeno je bilo, da so številni bogataši med pandemijo spremenili svoj življenjski slog in način dojemanja bogastva.

Pod drobnogled so bili vzeti bogati milenijci, stari od 25 do 40 let. Kar 89 odstotkov vprašanih je v zadnjih mesecih spremenilo definicijo bogastva. Podobno se je zgodilo tudi pri generaciji X. Do velikega odstopanja pa je prišlo pri baby boomerjih in pri t.i. tihi generaciji. V tej starostni skupini je le 24 odstotkov vprašanih potrdilo, da je pandemija vplivala na spremenjen način dojemanja bogastva. Situacijo lahko pojasnimo s tem, da je starejša generacija v življenju prestala že marsikaj in da se je njihov način razmišljanja v vseh teh desetletjih že precej ustalil ne glede na zunanje dejavnike.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Če milenijci bogastvo pretežno povezujejo z uspehom in srečo, pa ga baby boomerji in tiha generacija vidijo bolj kot sredstvo za doseganje duševnega miru in neodvisnosti.
 

Med pandemijo kar 78 odstotkov milenijcev spremenilo finančne načrte


»Mlajšim generacijam bogastvo predstavlja sredstvo za ustvarjanje udobnega in srečnega življenja. Je v neposredni povezavi z doseganjem ciljev, dobrim družinskim življenjem in pozitivnim prispevkom k skupnosti in družbi,« je navedeno v rezultatih raziskave.

Medtem ko naj bi mlajše generacija bogastvo v veliki meri porabljale za uživanje v življenju, je starejši generaciji tak način porabe premoženja precej tuj.

Kar 78 odstotkov milenijcev je med pandemijo spremenilo načrte, kako bodo denar porabljali v prihodnje. Finančni načrti so se po drugi strani spremenili zgolj pri 26-odstotkih pripadnikov baby boom in tihe generacije.

V času pandemije so številna gospodinjstva prihranila enormne zneske. Premožni milenijci so v povprečju prihranili kar 3000 dolarjev na mesec. Številni so na ta račun povečali pokojninske prihranke in prilagodili finančne načrte, zaključuje raziskava. 
image_alt
Investirala v »ničvredno« kriptovaluto in postala multimilijonarja

Več iz rubrike