Will Smith in Jay Z bosta pomagala revnejšim pri nakupu nepremičnin

Startup, ki pomaga ljudem z nižjimi dohodki pri nakupu domovanja, naj bi sklenil poslovno sodelovanje z Willom Smithom in Jay Z-jem.
Fotografija: Will Smith, Foto: STRINGER / Reuters
Odpri galerijo
Will Smith, Foto: STRINGER / Reuters

Landis Technologies je zagonsko podjetje, ki pomaga najemnikom z nizkimi dohodki, da bi lahko v najkrajšem času postali lastniki svojega domovanja. V te namene se je startup povezal z Willom Smithom, Jay Z-jem in drugimi vlagatelji. Nameravajo namreč zbrati 139 milijonov evrov sredstev. Jay Z se je vlagateljem pridružil prek lastniškega podjetja Roc Nation, Will Smith pa prek sklada tveganega kapitala Dreamers VC. Omejeni znesek naj bi pokrival dolg in lastniški kapital. Zadoščal naj bi za nakup približno 1000 nepremičnin, navaja Bloomberg.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Landis na pomoč priskoči posameznikom z nižjimi dohodki, ki živijo v najemniškem stanovanju in si lastništva ne morejo privoščiti. Podjetje kupi nepremičnino, ki je všeč stranki in ji jo odda v najem za obdobje, dokler ta ni upravičena do hipoteke. Stranka lahko hišo odkupi po naprej določeni ceni v dveh letih, odkar lastništvo nase prevzame Landis.

Podjetje s sedežem v New Yorku sta ustanovila Cyril Berdugo in Tom Petit. Berdugo je dejal, da si startup prizadeva za večjo finančno vključenost. Po njegovih besedah so ponosni, ker ustvarjajo bogastvo za Američane z nizkimi dohodki. Ker se cene stanovanj v zadnjih letih zvišujejo, se vse več Američanov odloča za najem namesto za nakup nepremičnine. Landis si prizadeva izboljšati situacijo in omogočiti lastništvo večjemu številu ljudi.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Landis nudi tudi svetovanja pri upravljanju s financami


Podjetje deluje v 11 ameriških zveznih državah, med katerimi so tudi Alabama, Kentucky in Južna Karolina. Tipična stranka podjetja je potencialni kupec nepremičnine, katerega proračun znaša med 93.000 in 337.000 ameriških dolarjev.

Landis svojim strankam nudi tudi svetovanja, kako upravljati s financami, da bi si izboljšale možnost za pridobitev kredita, in prihraniti znesek, ki ga potrebujejo za polog. Cilj podjetja je vsaj 80 odstotkom strank pomagati do lastništva domovanja. 
image_alt
Pfizer in Moderna krepko podražila cepiva proti covidu-19

Podjetje svojim strankam ob nakupu njihove bodoče nepremičnine določi najemnino za čas do prepisa nanje. Če stranka po dveh letih ni pripravljena kupiti nepremičnino, ji da Landis na razpolago več časa ali slednjo proda.

»Prihodke ustvarjamo, ko stranka odkupi hišo. Če pustimo denar na mizi, je to naša težava,« je razložil Berdugo.
 

Več iz rubrike