Velika nihanja na dunajski borzi

Dunajska borza je ena najstarejših institucij na svetu za trgovanje z vrednostnimi papirji. Ustanovljena je bila leta 1771 in letos praznuje 250. obletnico.
Fotografija: Foto: Tadej Regent / Delo
Odpri galerijo
Foto: Tadej Regent / Delo

Danes je Dunajska borza v lasti velikih avstrijskih bank in nekaterih drugih avstrijskih podjetij. Dunajska borza je tudi lastnica Praške borze in se je uveljavila kot glavni vir tržnih podatkov za srednjo in vzhodno Evropo. Sodeluje z desetimi borzami v tem delu Evrope (vključno z Ljubljansko) in ima zaradi svojega 'know-howa' širši mednarodni ugled.
 
V dveh stoletjih in pol svoje zgodovine je Dunajska borza doživela več polomov. V sodobnem času je postala privlačna za številne mednarodne vlagatelje leta 1985, potem ko jo je »odkril« Jim Rogers, vpliven menedžer investicijskih skladov, finančni analitik in avtor. Lani je pandemija povzročila Dunajski borzi velike vzpone in padce. Pred dvanajstimi meseci, konec avgusta 2020, je njen najpomembnejši indeks ATX (Austrian Traded Index) padel pod 2250. V zadnjem tednu avgusta se je ATX gibal okoli 3600, kar je zelo podobno tistemu iz januarja 2020, pred pandemijo. V lanskem letu, v prvem pandemijskem valu, je imela Dunajska borza nekaj najhujših dni v svoji zgodovini po drugi  svetovni vojni. Dva dneva z največjim padcem ATX sta bila 12. marec 2020, ko je indeks padel za 13,65 odstotka, in 16. marec 2020, ko je padel za 10,46 odstotka.
 
image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

ATX vključuje 20 velikih avstrijskih podjetij, ki kotirajo na Dunajski borzi. Eden izmed njih je Do & Co, ki ga je leta 1981 ustanovil Dunajčan Attila Doğudan. Slednji je še vedno predsednik upravnega odbora podjetja, ki se opredeljuje kot Gourmet Entertainment Company. Specializirano je za catering različnih dogodkov po vsem svetu in letalskih prevoznikov, restavracije in hotele pa ima v 12 večjih mestih v Evropi, Severni Ameriki in Aziji. Do & Co je catering podjetje za Formulo 1, znamenitega smučarskega spusta v Kitzbühelu in številnih drugih množičnih prireditev. Na Dunaju je med drugim v lasti podjetja Demel, najbolj znane slaščičarne v mestu, in več restavracij na najbolj ekskluzivnih lokacijah. Takšno podjetje je seveda močno občutilo pandemijo in drastične omejitve družbenega življenja. V zadnjih 12 mesecih, od zadnjega tedna avgusta 2020 do zadnjega tedna avgusta 2021, je bila najnižja vrednost delnice Do & Co 29,55 evra, najvišja pa 84,30 evra. Te dni, okoli 25. avgusta, se delnico tega podjetja prodajala na Dunajski borzi za nekaj več kot 70 evrov.
 
Zelo zanimivo podjetje je tudi AT&S iz Leobna na avstrijskem Štajerskem. Je eden vodilnih svetovnih plošč tiskanega vezja (printed circuit boards), potrebnih v sodobni elektroniki. V zadnjih 12 mesecih je bila najnižja vrednost njegovih delnic 14,50, najvišja pa 39,70 evra. V zadnjem tednu tega avgusta se je gibala okoli 36 evrov.
 
Burno zadnje leto in pol je imelo tudi znano avstrijsko naftno podjetje OMV. V zadnjih 12 mesecih je bila njegova najnižja vrednost delnice 18,63 evra, najvišja pa 51,84 evra; konec tega avgusta je bila okoli 47 evrov.
 
Foto: Tadej Regent / Delo
Foto: Tadej Regent / Delo

Skupina Lenzing s sedežem v istoimenskem mestu v Zgornji Avstriji je svetovno znano podjetje za predelavo lesa v različna vlakna, ki se uporabljajo v tekstilni in drugi industriji. V zadnjih 12 mesecih se je cena Lenzingove delnice gibala od 39,75 do 123,60 evra; danes je okoli 113 evrov.
 
Mayr-Melnhof Karton v zadnjem letu na Dunajski borzi ni imel toliko nihanj cen delnic - najnižja je bila 122,20 evra, najvišja pa 185,80 evra; zdaj znaša približno 177 evrov. Kot že ime pove, Mayr-Melnhof Karton proizvaja kartonske izdelke, zložljive kartonske škatle itd. Je eno največjih svetovnih podjetij za proizvodnjo kartona iz recikliranega papirja.
 
ATX vključuje tudi Schoeller-Bleckmann, svetovno znano podjetje za proizvodnjo posebnih komponent, potrebnih za vrtanje olja. Njegov sedež je v mestecu Ternitz v Spodnji Avstriji. Cena njegove delnice na Dunajski borzi se je v zadnjih 12 mesecih gibala od 19,50 do 45,05 evra. Konec avgusta letos je bila cena delnice Schoeller-Bleckmanna okoli 31 evrov.
 
Skupina Voestalpine s sedežem v Linzu je svetovno znani proizvajalec posebnega jekla in različnih izdelkov iz njega, na primer železniških tirnic, karoserij avtomobilov, pločevin za gospodinjske aparate (bela tehnika) itd. Konec avgusta letos se je cena njegove delnice gibala okoli 38 evrov. Najvišja cena delnice Voestalpine v zadnjih 12 mesecih ni bila veliko višja (40,38 evra), najnižja pa 20,51 evra.
 
image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Skupina Andritz deluje tudi po vsem svetu, gradi hidroelektrarne, tovorne papirja in različne druge industrijske objekte. Cena te delnice se je v zadnjih 12 mesecih gibala od 25,14 do 49,36 evra, zdaj pa se giblje okoli 47 evrov.
 
Wienerberger, največjih svetovni proizvajalec opeke (podjetje ima tudi v Sloveniji), je imel v zadnjih 12 mesecih relativno majhna nihanja cen delnic: od 21,04 do 35,80 evra; konec avgusta letos je bila okoli 34 evrov.
 
Druga podjetja v ATX so nekatera znana avstrijska finančna podjetja, banke, zavarovalnice, vlagatelji v nepremičnine, pa tudi dva velika proizvajalca in distributerja električne energije ter Avstrijska pošta.
 

Več iz rubrike