V zadnjem letu velik porast brezstičnega poslovanja

Potrošniki so čedalje bolj naklonjeni brezstičnemu plačevanju. Tak način izvajanja transakcij je še posebej v porastu v zadnjem letu.
Fotografija: Ljudje čedalje bolj zaupajo brezstičnemu plačevanju / FOTO: Unicredit
Odpri galerijo
Ljudje čedalje bolj zaupajo brezstičnemu plačevanju / FOTO: Unicredit

V zadnjem letu so se morala podjetja pri poslovanju spopadati s številnimi omejitvami, ki so jih diktirali ukrepi proti širjenju pandemije. Prav tako se je zelo spremenilo vedenje potrošnikov. Drastično se je povečal delež spletnega nakupovanja in brezstičnih plačil.

V mesecih, ko vse segmente našega delovanja kroji pandemija in z njo povezani ukrepi, se je marsikaj spremenilo. Razlike lahko zaznamo tudi na področju izvajanja transakcij in nakupovanja. V raziskavi, ki jo je Visa izvedla decembra 2020 v 15 evropskih državah, je bilo ugotovljeno, da se je število transakcij, izvedenih prek spletnih trgovin, povečalo za kar 40 odstotkov. Glede na to, da je bila v tem času večina fizičnih trgovin zaprtih, je bilo to pričakovano.

FOTO: Leon Vidic, DELO
FOTO: Leon Vidic, DELO
Prav tako pa se je znatno povečalo število brezstičnih transakcij. Te naj bi v času pandemije zagotavljale večjo varnost pred prenosom okužbe. Visa je tako v zadnjem letu obdelala več kot milijardo dodatnih brezstičnih plačil. Če so bili potrošniki v začetku nezaupljivi do takega načina plačevanja, se je situacija v zadnjem letu precej izboljšala. Kar dve tretjini anketirancev je potrdilo, da se bodo v prihodnje brezstičnega plačevanja posluževali v enaki ali v še večji meri.
 

Brezstično plačevanje zagotavlja udobje in varnost


Alenka Mejač Krassnig, direktorica Vise Europe za Slovenijo, je povedala, da je brezstično plačevanje med potrošniki priljubljeno zato, ker zagotavlja udobje, hitrost in varnost transakcij. Glede na raziskave je pri brezstičnem plačevanju dosežena najnižja stopnja prevar. Potrošniki in trgovci se pri vsakodnevnih plačilih, tudi v Sloveniji, čedalje bolj zanašajo na digitalne rešitve, je dodala. Omogočanje brezstičnih plačil bo ključnega pomena, ko govorimo o okrevanju evropskega gospodarstva.

V evropskih trgovinah je že več kot 80 odstotkov plačil z Viso opravljenih na brezstičen način. V Franciji in Nemčiji se je število brezstičnih transakcij v zadnjem letu povečalo za dve tretjini. Izmed ene milijarde transakcij je bilo 400 milijonov teh opravljenih na območju Združenega kraljestva.

O Visi


Visa je eno vodilnih podjetij na področju digitalnih plačil. Njeno poslanstvo je zagotoviti inovativna, zanesljiva in varna plačilna omrežja. Napredno globalno procesno omrežje VisaNet zagotavlja izvajanje plačil po vsem svetu. Omogoča tudi obdelavo 65.000 transakcijskih sporočil na sekundo. Visa oblikuje znamko, storitve, ljudi in omrežje za preoblikovanje prihodnosti poslovanja, ki z analognega čedalje bolj prehaja v digitalno obliko.
 

Več iz rubrike