V nekaj urah bogatejši za 5,2 milijarde

Ustanovitelj ameriškega podjetja Zoom Video Communications (operater storitve videokonference Zoom) Eric Yuan je v nekaj urah povečal svoj kapital za 5,2 milijarde dolarjev.
Fotografija: Eric Yuan, ustanovitelj podjetja Zoom Video Communications. FOTO: REUTERS/Carlo Allegri 
Odpri galerijo
Eric Yuan, ustanovitelj podjetja Zoom Video Communications. FOTO: REUTERS/Carlo Allegri 

Yuanova neto vrednost se je po ponedeljkovem poročilu o skoku četrtletnih prihodkov zvišala za 5,2 milijarde dolarjev. Delnice njegove družbe za virtualne sestanke so namreč narasle za 32 odstotkov na 429,28 dolarja. Rast delnic je bogastvo izvršnega direktorja - po Bloombergovem indeksu milijarderjev - dvignilo na skoraj 22 milijard dolarjev.

Leto je bilo polno očarljivih shodov za najbogatejša imena v tehnološkem svetu - Jeff Bezos je v juliju bogastvo povečal za 13 milijard dolarjev, Elon Musk je prejšnji mesec v 24 urah na svoj kupček dodal 8 milijard dolarjev. Oba sta dosegla rekordno raven svojega neto premoženja, Bezos je prebil mejo 200 milijard dolarjev, Musk pa je prejšnji teden presegel 100 milijard dolarjev.


V zadnjih dneh je ameriški podjetnik Musk zrasel še na Forbesovi lestvici najbogatejših oseb. S 111,3 milijarde dolarjev premoženja je s tretjega mesta izrinil ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, ki si lasti 110,5 milijarde dolarjev premoženja.


Najbolj očiten zmagovalec pandemije


Zoom je bil najbolj očiten pri nabiranju priljubljenosti med pandemijo novega koronavirusa, saj je večina podjetij in izobraževalnih ustanov začela uporabljati platformo za delo in poučevanje na daljavo.

Zoom. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Zoom. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Proizvajalec programske opreme je v ponedeljek sporočil, da je prodaja v treh mesecih do 31. julija, v primerjavi s predhodnim letom, poskočila za 355 odstotkov na 663,5 milijona dolarjev. To je takoj za biotehnološkim podjetjem Moderna največje povečanje med člani indeksa Nasdaq 100 v zadnjem četrtletju, kažejo podatki, ki jih je zbral Bloomberg.

Pri Zoomu napovedujejo, da bo prodaja v poslovnem letu, ki se bo končalo januarja 2021, znašala 2,39 milijarde dolarjev, kar pomeni, da bi se prihodki v samo enem letu skoraj štirikrat povečali.

Ustanovitelj, ki je poleg še izvršni direktor, predsednik upravnega odbora in predsednik podjetja s sedežem v San Joseju v Kaliforniji, katerega premoženje večinoma sestavlja njegovih več kot 50 milijonov delnic Zooma, je eden največjih letošnjih dobičkarjev. 50-letni Yuan je letos do 1. septembra bogatejši za 12,8 milijarde dolarjev.
 

Več iz rubrike