Turčija v gospodarski vojni s »hudičevim trikotnikom«

Turška lira je v letu dni izgubila precej svoje vrednosti. Zdaj predsednik Erdogan razrešuje šefa centralne banke, ki ga je na položaj postavil julija lani.
Fotografija: Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je razrešil šefa turške centralne banke. FOTO: Adem Altan / AFP)
Odpri galerijo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je razrešil šefa turške centralne banke. FOTO: Adem Altan / AFP)

Sredi pospešenega padca turške lire je predsednik Recep Tayyip Erdogan razrešil šefa centralne banke Murata Uysala, je razvidno iz odloka, objavljenega v soboto zvečer. Nadomestil ga je nekdanji finančni minister Naci Agbal.
 
Že približno deset tednov turška valuta pospešeno izgublja na vrednosti v primerjavi z drugimi glavnimi valutami.
 
V petek je lira dosegla rekordno nizko vrednost v primerjavi z ameriškim dolarjem. Za en dolar je bilo treba odšteti 8,576 lir, približno 49 odstotkov več kot leto prej. V teh dneh je za en evro potrebno odšteti skoraj 10,18 lire, kar 60-odstotkov več kot pred letom dni. Turška valuta se je močno pocenila tudi glede na druge pomembne valute, kot so švicarski frank, britanski funt ali japonski jen. To pomeni, da je uvoženo blago za Turke precej dražje.


Erdogan je Uysala za vodjo centralne banke imenoval julija lani. Njegov predhodnik Murat Cetinkaya ni upošteval navodil o ključni obrestni meri, je bilo takrat navedeno v utemeljitev.
 
Za en dolar je bilo treba odšteti 8,576 lir, približno 49 odstotkov več kot leto prej. V teh dneh je za en evro potrebno odšteti skoraj 10,18 lire, kar 60-odstotkov več kot pred letom dni. FOTO: SEZER MURAD / Reuters
Za en dolar je bilo treba odšteti 8,576 lir, približno 49 odstotkov več kot leto prej. V teh dneh je za en evro potrebno odšteti skoraj 10,18 lire, kar 60-odstotkov več kot pred letom dni. FOTO: SEZER MURAD / Reuters
Konservativni predsednik, ki zagovarja neortodoksno denarno politiko, ključno obrestno mero pogosto označi kot »mater vsega zla« in poziva, naj se zniža. Turčija vodi gospodarsko vojno proti »hudičevemu trikotniku«, ki ga sestavljajo obrestne mere, devizni tečaji in inflacija, je prejšnji konec tedna dejal Erdogan.
 
Turška valuta je nazadnje najbolj nazadovala oktobra, ko centralna banka države ni zvišala ključne obrestne mere, kot je bilo pričakovano. Kljub visoki stopnji inflacije, slabih dvanajst odstotkov, je centralna banka ključno obrestno mero pustila nespremenjeno pri 10,25 odstotka, s čimer je opustila upanje na cikel dvigov obrestnih mer v boju proti inflaciji.
 

Več iz rubrike