Tri 'ugodne' naložbene možnosti, kljub ponovnemu zvišanju cen nafte

Izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) je sicer opozoril, da bi se lahko Evropa prihodnjo zimo soočila s pomanjkanjem energije.
Fotografija: Ameriška nafta je dosegla dosegla 13-tedensko najvišjo vrednost. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP
Odpri galerijo
Ameriška nafta je dosegla dosegla 13-tedensko najvišjo vrednost. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP

Cene nafte naraščajo zaradi zaskrbljenosti glede ponudbe, kljub nepričakovanemu povečanju naftnih zalog v ZDA. Včeraj so tako dosegle 13-tedensko najvišjo vrednost, kljub temu pa poznavalci menijo, da obstajajo najmanj trije »energetski ETF skladi«, ki so še vedno »ugodna« naložbena možnost.

Nafta se je ponovno podražila

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba v sredo, 8. junija, popoldne po evropskem času, na newyorški borzi odšteti kar 121,75 dolarja, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA). Ameriška nafta je tako kljub povečanju domačih zalog dosegla 13-tedensko najvišjo vrednost, saj je bilo videti, da se bo oskrba z nafto zmanjšala, ker je Kitajska sprostila zapore zaradi covida-19, norveški naftni delavci pa načrtujejo stavko.

image_alt
Nafta vs. trajnostnost: Se obeta vožnja po sistemu par-nepar?

Ameriška uprava za energetske informacije (EIA) je sporočila, da so se zaloge surove nafte prejšnji teden nepričakovano povečale za 2 milijona sodov. Analitiki, ki jih je anketirala mednarodna novinarska agencija Reuters, pa so pričakovali zmanjšanje za 1,9 milijona sodov.  

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto
»Cene nafte so višje zaradi pričakovanj, da bo Kitajska ublažila omejitve zaradi covida-19, kar se bo odrazilo v večjem povpraševanju in uvozu poleti,« je po navedbi Reutersa dejal Giovanni Staunovo, analitik švicarske banke UBS. Na strani ponudbe pa so trgovci opozorili, da bi se lahko več držav v bližnji prihodnosti soočilo s težavami pri povečanju proizvodnje.

Na Norveškem namreč nameravajo številni naftni delavci, po nekaterih podatkih najmanj 647, od 12. junija dalje stavkati zaradi plač, zaradi česar bo del proizvodnje surove nafte ogrožen. Delavci zahtevajo višje plače od inflacije in druge spremembe svojih pogodb, vendar podrobnosti svojih zahtev niso objavili, povzemajo mediji.

Evropi ob hudi zimi grozi pomanjkanje

Prizadevanja proizvajalcev nafte OPEC+ za povečanje proizvodnje »niso spodbudna«, je dejal minister za energijo Združenih arabskih emiratov Suhail al-Mazrouei in opozoril, da skupina trenutno za 2,6 milijona sodov na dan (bpd) ne dosega svojih ciljev. Na potencialne težave pa je opozoril tudi Fatih Birol, izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA).

image_alt
Švica ima obsežen sistem zaklonišč in prostor za vsakega državljana

Birol je opozoril, da bi se lahko Evropa, zaradi ruske invazije na Ukrajino in posledično uvedenih sankcij proti ruski nafti, »prihodnjo zimo soočila s pomanjkanjem energije«. »Še posebej sem zaskrbljen zaradi trgov z zemeljskim plinom […] če bo zima ostra in dolga, se nam lahko obetajo zelo težki dnevi,« je dejal na letni konferenci IEA o energetski učinkovitosti v Sonderborgu na Danskem.

Vlade in podjetja si prizadevajo zagotoviti alternativno oskrbo z energijo. Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP
Vlade in podjetja si prizadevajo zagotoviti alternativno oskrbo z energijo. Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP

Vodja IEA je pojasnil, da si vlade in podjetja zdaj prizadevajo zagotoviti alternativno oskrbo z energijo, vendar je enako pomembno, da vlade sprejmejo ukrepe za zmanjšanje povpraševanja. Če evropski potrošniki zmanjšajo temperaturo v svojih domovih za dve stopinji Celzija, bomo prihranili 20 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, kar je enako količinam, ki iz Rusije v Evropo prihajajo po Severnem toku 1, je dejal.

Potencialna naložba

*To ni finančni nasvet, pred vlaganjem se vedno posvetujte s strokovnjakom.

Kljub visokim cenam nafte, spletni portal MarketWatch navaja, da so sledeči trije energetski ETF skladi še vedno »ugodna« naložbena možnost: Energy Select Sector SPDR Fund (XLE), iShares Global Energy ETF (IXC), iShares S&P/TSX Capped Energy Index ETF (XEG). »Kombinacija teh treh ETF skladov bi lahko predstavljala razumno in raznovrstno dolgoročno naložbo v dobavitelje energije.«

V čem se skladi razlikujejo? ETF Energy Select Sector SPDR (XLE) sledi energetskemu sektorju S&P 500 SPX. To je skupina 21 delnic, ponderiranih po tržni kapitalizaciji, kar pomeni, da Exxon Mobil Corp. in Chevron Corp. predstavljata 43 odstotkov portfelja.

image_alt
NaSvet kapitala: Koliko ste pripravljeni plačati za en evro dobička?

Sklad iShares Global Energy ETF (IXC) ima 46 delnic, vključno z vsemi delnicami zgoraj omenjenega sklada XLE. Dodatno je izpostavljen velikim proizvajalcem izven ZDA, kot so Shell PLC, TotalEnergies SE in BP PLC. Pet največjih deležev predstavlja 45 odstotkov portfelja.

ETF iShares S&P/TSX Capped Energy Index (XEG) pa ima v lasti 20 delnic kanadskih proizvajalcev energije. Prav tako je močno koncentriran, saj so trije največji lastniki; Suncor Energy Inc., Canadian Natural Resources Ltd. in Cenovus Energy Inc., ki predstavljajo polovico portfelja. ETF ima 2 milijardi kanadskih dolarjev skupnih sredstev.

Več iz rubrike