Putinov vpliv je večji, kot so mislili zahodni voditelji

V odgovor na rusko invazijo so zahodne sile sprožile vrsto uničujočih sankcij proti ruskemu gospodarstvu, ki pa že močno vplivajo na cel svet.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin, 18. junij 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Kremlin / Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin, 18. junij 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Kremlin / Reuters

Čeprav rusko gospodarstvo čuti posledice, predsednik Vladimir Putin še naprej narekuje svetovne cene energije in hrane. Zahodne sankcije začenjajo boleti tudi Evropo, ZDA in preostali svet zaradi nedavnega dviga cen energije, ki je povzročil celo zaprtje določenih tovarn in upočasnitev rasti v ZDA ter Evropi. To dokazuje, da ima Rusija več vpliva, kot so mislili zahodni voditelji. Ob vsem tem so vedno bolj pogosti pogovori o grožnji, ki je svet ni doživel že desetletja.

Je bila Putinova poteza kaplja čez rob?

Razlogov za to, da je inflacija prejšnji mesec v ZDA dosegla 40-letno najvišjo vrednost - 8,6 odstotkov, je več, med njimi tudi rast najemnin in stroškov dela. Vendar pa mnogi ekonomisti menijo, da je glavni razlog ruska invazija na Ukrajino in posledično motnje v preskrbi z blagom, ki jih je povzročila. »Ruska invazija in skok cen nafte ter drugih surovin sta razlog številka ena, sledita pandemija in pomanjkanje stanovanj,« je v nedavni objavi na Twitterju zapisal Mark Zandi, glavni ekonomist pri agenciji Moody's Analytics.

image_alt
ECB obljublja pomoč južnim evropskim državam v krizi

Februarska invazija je sicer takoj zamajala svetovno gospodarstvo in mednarodne trge pognala v spiralo negotovosti. Zaradi omejene dobave iz Ukrajine in Rusije so bile nekatere surovine še posebej nestabilne, vključno z nafto in hrano. Kot smo že večkrat pisali, so zahodne sile v odgovor na invazijo sprožile vrsto uničujočih sankcij proti ruskemu gospodarstvu. Na stotine mednarodnih podjetij je zapustilo državo, zaradi poznejše izolacije Rusije pa se je njen BDP v prvem četrtletju zmanjšal za 3,5 odstotka, navaja Fortune.

Če se bo vojna še naprej vlekla, lahko po mnenju svetovnih finančnih institucij, vključno s Svetovno banko, povzroči še hujše posledice za ameriško in svetovno gospodarstvo. Strokovnjaki so začeli opozarjati na še eno finančno grožnjo, ki je nismo videli že desetletja: stagflacijo - strupeno kombinacijo visoke inflacije in počasne rasti.

Kako pride do stagflacije?

David Malpass, predsednik Svetovne banke, 3. november 2021. Foto: Yves Herman / Reuters
David Malpass, predsednik Svetovne banke, 3. november 2021. Foto: Yves Herman / Reuters
David Malpass, predsednik Svetovne banke, je v najnovejši gospodarski napovedi te institucije zapisal, da se bo svetovna gospodarska rast leta 2022 predvidoma zmanjšala zaradi vojne v Ukrajini, naraščajoče inflacije in vse višjih obrestnih mer. Vojna bo verjetno povzročila »več let nadpovprečne inflacije in podpovprečne rasti«, je po navedbi spletnega portala Fortune dejal Malpass in dodal: »To je pojav - stagflacija - ki ga svet ni videl od sedemdesetih let prejšnjega stoletja.«

Do stagflacije sicer pride, ko se rast močno upočasni, vendar gospodarstvo še naprej pestita visoka inflacija in visoke cene. V ZDA stagflacije ni bilo od 70. let prejšnjega stoletja, ko so visoke cene nafte v tem desetletju povzročile hkratno upočasnitev rasti, visoko brezposelnost in vztrajno visoke cene. Današnje okoliščine so drugačne kot v sedemdesetih letih, vendar bi dolgotrajna vojna v Evropi povzročila zelo podobna tveganja.

image_alt
Dramatičen scenarij: Visoko tveganje za stagflacijo

Vojna je povzročila precejšnje pomanjkanje oskrbe z energijo, hrano in kritičnimi surovinami, vključno s kovinami, kar so še poslabšale obstoječe težave v dobavni verigi, povezane s pandemijo covida-19 in posledičnimi zaporami v velikih kitajskih proizvodnih središčih. Določene evropske tovarne so se že začele zapirati, ali zmanjševati obseg delovanja, proizvodnja in industrija v ZDA pa prav tako začenjata kazati znake počasnejše rasti.

Ali Putin s tem 'vrača udarec'?

Čeprav so bile sankcije za povprečnega ruskega državljana krute, saj je stopnja inflacije v Rusiji dosegla tudi že 20 odstotkov, ima ogromen naftni in plinski sektor največje države na svetu še vedno veliko vlogo na svetovnih energetskih trgih - in jo bo verjetno imel še nekaj časa, menijo poznavalci.

Ruski predsednik Vladimir Putin, 17. junij 2022. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin, 17. junij 2022. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
EU se je sicer zavezala, da bo do konca leta zmanjšala svojo odvisnost od uvoza ruske nafte za 90 odstotkov, vendar stara celina še vedno kupuje več kot polovico vsega ruskega izvoza nafte in morda bo trajalo še nekaj časa, preden se bo Zahod popolnoma odvadil ruskih fosilnih goriv.

»Kar zadeva zavrnitev naših energetskih virov, je to v naslednjih nekaj letih malo verjetno,« je dejal Putin na nedavnem srečanju z mladimi podjetniki. In ruski predsednik ima morda prav, saj Bloombergova nedavna analiza napoveduje, da bodo ruski prihodki od nafte in plina leta 2022 znašali kar 285 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot lani. 

image_alt
Inflacija v EU dosegla nov rekord, ZDA beleži rast zaposlovanja

Ker je Rusija finančno stabilnejša, kot so upali mnogi na Zahodu, se Putin ne boji zapreti plinskega ventila za Evropo. Dokler bo imel Putin tako velik nadzor nad cenami energije, se bo Zahod bal omejene oskrbe z energijo. Ker so cene goriva eden glavnih dejavnikov inflacije v EU in ZDA, bi lahko Putinova dejanja povzročila daljše obdobje visokih cen.

Malpass je v poročilu Svetovne banke še opozoril, da je ključno za preprečitev stagflacije povečanje proizvodnje goriva, da bi se znižale cene in pomagale obvladovati inflacijo. Toda ker je Putin očitno pripravljen omejiti pretok plina in povečati stroške, je morda to lažje reči kot storiti, povzema Fortune.

Več iz rubrike