Proračuna na koncu le potrjena, a že diši po vetu

Potem ko je proračun za leto 2020 uspešno prestal glasovanje v državnem zboru, je bil zadostne podpore deležen tudi proračun za leto 2021.
Fotografija: DZ je proračun za leto 2021 sprejel z 49 glasovi za, 40 poslancev je bilo proti. Na fotografiji: Andrej Bertoncelj, minister za finance. Foto: Reuters
Odpri galerijo
DZ je proračun za leto 2021 sprejel z 49 glasovi za, 40 poslancev je bilo proti. Na fotografiji: Andrej Bertoncelj, minister za finance. Foto: Reuters

Kljub kosilu koalicijskih prvakov pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu so pred glasovanjem vodje poslanskih skupin še enkrat usklajevali svoja stališča in ne nazadnje tudi poskušali prepričati svoje poslance, naj vendar strnejo vrste. Seja odbora za finance, kjer so zaradi sprejetih dopolnil na proračune sprejemali še uskladitvene dopolnila, je bila zaradi neusklajenih postavk večkrat prekinjena. Med poslanci so se pojavljala vprašanja, ali je koalicija pri ključnih vprašanjih res enotna.

A nekaj pred polnočjo so poslanci nato le potrdili proračun za leto 2020, proračun za leto 2021 ter tudi zakon o izvrševanju proračuna, po katerem bodo občine v prihodnjih dveh letih upravičene do povprečnine v višini, kot jo je predlagala vlada.

Kako je sprejetje proračunskih dokumentov ocenil finančni minister Andrej Bertoncelj, preberite na Delo.si.

Več iz rubrike