Pogodba »Jedi« za upravljalce ameriške vojaške podatkovne baze

Urejanje baze podatkov in vodenje globalne komunikacije bo ameriška vojska predala v roke Microsoftu ali Amazonu.
Fotografija: Microsoft in Amazon sta še edini podjetji, ki sta ostali v tekmi za pogodbo "Jedi". Foto: Reuters
Odpri galerijo
Microsoft in Amazon sta še edini podjetji, ki sta ostali v tekmi za pogodbo "Jedi". Foto: Reuters

Pentagon še ni zaključil 10 milijard dolarjev težke pogodbe, ki jo bo sklenil z Amazonom ali Microsoftom. Oba tehnološka velikana sta še edini preostali podjetji, ki se potegujeta za upravljanje podatkov in vodenje svetovnih komunikacijskih kanalov ameriške vojske.

Izbrano podjetje bo hranilo zaupne podatke in na podlagi teh izvajalo analize s pomočjo umetne inteligence. Pogodba bo veljala za desetletno obdobje, je v začetku avgusta poročal BBC.

Amazon je največji ponudnik storitev v oblaku na svetu in je v preteklosti že resno sodeloval z ameriško vlado. Marsikdo zato napoveduje, da bo zaradi tega imel prav Amazon prednost pred Microsoftom. Težava je, ker prvi mož Amazona, Jeff Bezos, ni v najboljših odnosih s Trumpovo administracijo. Donald Trump je že večkrat kritiziral Wall Street Journal, ki je v lasti Bezosa, a ta mu odgovarja, da ni smiselno, da se imata za sovražnika.

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: