Panika in kolaps turške lire

Po tem, ko je Erdoğan razrešil šefa centralne banke Ağbala, je nacionalna valuta strmoglavila.
Fotografija: Turška lira je zopet strmoglavila po razrešitvi šefa centralne banke države. FOTO: SEZER MURAD
Odpri galerijo
Turška lira je zopet strmoglavila po razrešitvi šefa centralne banke države. FOTO: SEZER MURAD

Turška lira je zopet strmoglavila. Proti enem ameriškem dolarju je v ponedeljek zjutraj trgovalo 7,78 lire. To pomeni, da je cena v primerjavi s petkom zdrsnila za skoraj osem odstotkov.
 
Sinoči je bil padec še hujši: za en dolar je bilo treba plačati do 8,47 lire. Turška valuta je bila tako le tik pod rekordno nizko vrednostjo, zabeležena lani novembra pri 8,57 lire za en dolar.
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

 
Trend je bil očiten tudi pri trgovanju z evrom. Zjutraj je bilo treba za en evro odšteti 9,25 lire, kar je ustrezalo skoraj osemodstotnemu znižanju cene. Rekordno najnižja vrednost je bila tudi tu dosežena novembra lani ob 10.20 liri za en evro.
 
Sprožilec hitrega upada je sprememba na vrhu turške centralne banke. V soboto zvečer je namreč turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan razrešil šefa centralne banke Nacija Ağbal​a. Odločitev je padla le nekaj dni po tem, ko je turška centralna banka presenetljivo dvignila ključno obrestno mero za 2,0 odstotne točke na 19 odstotkov. Novi vodja centralne banke je postal Şahap Kavcıoğlu​, nekdanji član Erdoganove vladajoče stranke AKP.
 

V kratkem mandatu je Ağbal poskušal podreti drastično inflacijo v Turčiji z dvigom obrestnih mer. Erdoğan pa se je že večkrat zavzel za nizke obrestne mere. Ağbal je bil za vodjo centralne banke imenovan šele v začetku novembra.
 

Več iz rubrike

finance

Globalni razcvet financiranja mimo bančnega sistema

Inovativne peer-to-peer (P2P) finančne platforme postajajo vse bolj priljubljene spremljevalke posameznikov in podjetij doma in po svetu.

finance

Primanjkljaj in dolg države bosta še poskočila

Odhodki državnega proračuna bodo letos za 800 milijonov evrov višji, vlada pa tudi za 2022 predvideva višjo proračunsko porabo in višji primanjkljaj.

finance

IMF: Javne investicije v cepljenje proti covidu-19 se izplačajo

Javni izdatki, namenjeni pospešitvi proizvodnje cepiv in cepljenj proti covidu-19, bodo okrepili javne prihodke in gospodarsko rast, ocenjuje IMF.

finance

Hitrejše okrevanje razvitih ekonomij zvišuje nervozo trgov v razvoju

V zadnjih nekaj mesecih inflacijska pričakovanja spodbujajo številne okoliščine, ki spremljajo postpandemično okrevanje.

Komentarji: